Menopauza predstavlja kraj ženinog reproduktivnog doba, a ona ulazi u stanje trajnog manjka estrogena. Postmenopauzalni period za većinu žena traje nekoliko decenija.

Čini se da se prosečno doba menopauze blago povećalo, ali i dalje ima mnogo individualnih razlika. Računa se da je nastupio trajni prekid menstruacije tek kada prođe punih godinu dana od poslednjeg ciklusa.

Reproduktivno doba žene traje od prve menstruacije pa do poslednje, s tim što menarha ne znači uvek i da ona postaje plodna. Naime, prvih godinu do dve dana, ciklusi mogu proći bez formiranja jajne ćelije zbog nezrelosti ose hipotalamus-jajnici.

Takođe, u poslednjim godinama pred menopauzu, ciklusi postaju neredovni i ređi nego pre, verovatno zbog slabije osetljivosti hipotalamusa na estrogen.

Rana menopauza nije preterano česta - oko pet odsto žena završi sa menstrualnim ciklusima pre 45. godine, a samo jedan odsto i pre 40.

Najveći broj žena će u menopauzu ući do 54. godine, a samo pet odsto u nju uđe posle ovog roka. Kod većine žena će se primetiti da termini počinju da variraju, pa i one kojima je nekad menstruacija bila uvek "u isti dan" sada čekaju i po nekoliko dana. To se dešava zato što rezerva jajnih ćelija dostiže kritično nizak nivo.

Četiri glavna simptoma početka menopauze su:

  • suvoća vagine
  • promena raspoloženja i razdražljivost
  • talasi toplote i
  • noćna znojenja.

One žene koje su ranije imale periode depresivnosti mogu ući u veći rizik od depresije tokom ove tranzicije. Čak i one koje to nisu nikad doživele, sad mogu da iskuse ozbiljne simptome. Javljaju se: bol u zglobovima, glavobolja, migrena, rastresenost.

zena u menopauzi-min.jpg
Shutterstock  

Žena može da stekne određenu predstavu o tome kad joj se bliži menopauza na osnovu svojih simptoma. Ako je prošlo više od 60 dana bez menstruacije, ona je kasnoj fazi menopauzalne tranzicije. U tom slučaju, za 95 odsto žena se može predvideti da će imati poslednju menstruaciju u naredne četiri godine.

Ova prognoza se odnosi na zdrave žene, starije od 45 godina. Tada te žene mogu da pretpostave i da je rezerva jajnih ćelija u jajnicima veoma mala.

Da bi se sumnje potvrdile ili opovrgle, može se uraditi test anti-Milerovog hormona (AMH). On ima najviši nivo tokom reproduktivnog perioda žene i smanjuje se kako se primiče menopauza. Ovo testiranje može da pomogne ženama da lakše donesu odluke u vezi sa svojim zdravljem.

Tekst: Lepa&Srećna