Novo istraživanje, objavljeno u "Journal of Agricultural and Food Chemistry", navodi da dodavanje mleka u šoljicu kafe može biti dobro za organizam. Naime, kako je objašnjeno, proteini u mleku pomešani sa antioksidansima u kafi čine moćan koktel koji može efikasno da se bori protiv upala u telu.

Kad god bakterije, virusi i druge strane supstance uđu u vaše telo, imuni sistem reaguje tako što koristi bela krvna zrnca i hemijske supstance za zaštitu. Ova reakcija opisuje upalu, koja se takođe može javiti kad god preopterećujete tetive i mišiće. Tu u pomoć priskaču zrna kafe sa svojim bogatim sadržajem antioksidanata.

kafa stres
Shutterstock  

Prepuna biljnih jedinjenja koja se javljaju u prirodi, koja se nazivaju polifenoli, kafa može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u telu koji izaziva upalu. Imajući ovo na umu, istraživački tim sa Univerziteta u Kopenhagenu istražio je antiinflamatorni efekat kombinovanja polifenola sa proteinima.

Neke od ćelija su dobile različite doze polifenola koji su reagovali sa aminokiselinom, koja je gradivni blok proteina. Tim je otkrio da su imune ćelije tretirane ovom kombinacijom bile dvostruko efikasnije u borbi protiv upale.

"Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina dešava i u napicima poput kafe sa mlekom, koje smo proučavali", navela je profesorka Marijana Nisen Lund, koja je vodila studiju.

Mleko u kafi može da ublaži upale u telu
Youtube / HowcastFoodDrink Howcast 

Ovi rezultati sugerišu da bi ovo moglo da se primeni i na drugu hranu koja sadrži kombinaciju polifenola i proteina.

"Verujem da se nešto slično dešava u, na primer, jelu od mesa sa povrćem ili smutiju, ako obavezno dodate malo proteina poput mleka ili jogurta. U studiji smo pokazali kako polifenol reaguje sa aminokiselinom, njegov inhibitorni efekat na zapaljenje u imunim ćelijama je pojačan", dodala je profesorka Nisen Lund.

Tekst: Lepa&Srećna