Slavni glumac Patrik Svejzi preminuo je 2009. godine od raka pankreasa. Imao je 57 godina i 12 meseci borio se s ovom opakom bolešću. Simptomi ove podmukle bolesti, koja češće pogađa muškarce nego žene, su nespecifični, pa ih zato pacijenti često zanemaruju i smatraju prolaznim tegobama.

O tome kako je glumac posumnjao da sa njegovim zdravljem nešto nije u redu, godinama nakon njegove smrti govorila je njegova supruga Lisa Niemi.

"Patrik se nije osećao dobro. Imao je uporne bolove u stomaku, na koje nismo obraćali pažnju jer mu se to dešavalo i ranije. A onda mi je jednog dana prišao i upitao me ‘Hej, da li mi oči izgledaju žute?'. Pogledala sam i shvatila da odmah moramo da idemo kod lekara. On je rekao, 'Pa, možda sledeće nedelje', ali ja sam inisitirala da odemo odmah. Nakon 24 časa stigla je dijagnoza raka pankreasa", ispričala je Lisa.

Glumac je u jednom od poslednjih intervjua koja je dao priznao da se boji smrti.

"Nikad nisam bio osoba koja se sklanja pred izazovima. Sigurno je to da prolazim kroz pakao, a još je sigurnije da je ovo samo početak", rekao je Patrik Svejzi.

Simptom raka pankreasa
Profimedia 

Ovo su neki od simptoma koji mogu da ukažu na kancer pankreasa:

  • Jak bol u stomaku je jedan od glavnih simptoma za rak pankreasa
  • Svrab kože koji se ne može objasniti drugim uzrocima.
  • Loša probava, čudne promene na stolici, a mnogi pacijenti suočavaju se i sa višegodišnjim problemima sa dijabetesom
  • Pacijenti mogu dobiti visoku temperaturu, karakterističan je vrlo slab imunitet, a prete i žutica i nastanak tromba
  • Tamna prebojenost urina a svetla prebojenost stolice, gubitak telesne težine, kao i povraćanje

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna