U stvaranju jakog imuniteta važnu ulogu imaju brojni faktori, a zdrava, uravnotežena, ishrana, koja podrazumeva korišćenje obilja voća i povrća, bogatih vitaminima i mineralima prednjači. U želji da organizam zaštitimo od virusa posežemo za skupim suplementima, a stručnjaci savetuju da ishranu obavezno obogatimo kiselim kupusom koji je prirodni probiotik. Može da doprinese borbi organizma protiv virusa i infekcija, ali i da donese više energije. Mikrobiom u crevima ne samo da jača imunitet već poboljšava opšte stanje organizma jer hranu iskorištavamo efikasnije.

Kiseli kupus prolazi kroz proces fermentacije, zbog čega je posebno hranjiv. Bogat je i esencijalnim mineralima kao što su kalcijum, kalijum i magnezijum, ali i vitaminom C. Kiseli kupus potpomaže varenje, a preporučuje se osobama koje koriste antibiotike kako bi vratili crvenu floru u ravnotežu.

Kiseli kupus sadrži različite probiotičke sojeve (oko 28) što mu daje veliku prednost, a poznato je da svaki utiče na zdravlje. Smanjuje nadimanje, sprečava zatvor, ali i dijareju. Kiseli kupus je odličan za imunitet, a nezaobilazna je salata na svakoj zimskoj trpezi. Od njega mogu da se prave brojna jela, kao što su sarme i podvarak, ali lekari upozoravaju da se kuvanjem "ubijaju" dobre bakterije.

"Kiseli kupus je savršen jer nema hemiju. On je izvor probiotskih bakterija koje popravljaju naš imuno sistem. Možete ga jesti u kojim god hoćete količinama, ali svežeg. Kuvanjem se ubijaju dobre bakterije", rekao je za "Lepu &Srećnu"  profesor dr Borislav Kamenov.

Kiseli kupus je odličan i za dijetu, zbog male energetske vrednosti, ima svega 18 kalorija u 100 grama

Izvor: Lepa&Srećna