Bolovi u zglobovima muče sve više ljudi, a na tržištu je sve više preparata koji se reklamiraju kao spasonosni. Brojna prirodna sredstva mogu da pomognu ako je razlog bola upala, a jedna od blagotvornih biljaka je kurkuma.

Preparati prirodnog porekla uvek imaju prednost, jer nema neželjenih dejstava kakve mogu da daju sintetički proizvedeni lekovi. Takođe, uvek se radije preporučuju preparati koji se primenjuju lokalno, jer tako direktno deluju na mesto bola.

U kurkumi je aktivan sastojak kurkumin, koji pomaže kod degenerativnih i zapaljenskih bolesti zglobova kao što su osteoartroza ili reumatoidni artritis. Kurkuma neutrališe slobodne radikale, doprinosi smanjenju bola i manjem oticanju zglobova.

bol u ruci.jpg
Shutterstock  

Umesto da kupujete gotove preparate, možete i sami napraviti prirodnu pastu za lečenje zglobova. Kurkumu u prahu pomešajte sa maslinovim uljem, dodajući ga pomalo sve dok ne dobijete gustinu sličnu pasti za zube. Očistite kožu na mestu primene, pa nanesite pastu u debljem sloju, tako da se koža ispod nje ne vidi.

Umotajte zglob providnom folijom i ostavite pastu od kurkume da deluje oko pola sata. Nakon toga isperite kurkumu i operite tretirano mesto sapunom i toplom vodom. Stavljajte ovaj prirodni preparat dva do tri puta dnevno.

Kad je reč o tabletama kurkume, kao i o svim drugim pomoćnim lekovitim sredstvima, najbolje je da ih koristite u skladu sa preporukama svog lekara. 

Tekst: Lepa&Srećna