Pravilno funkcionisanje jetre ključno je za celokupno zdravlje organizma. Jetra čisti krv metabolizirajući alkohol, lekove i razne otrovne supstance. Ona proizvodi esencijalne telesne proteine, uključujući one koji sprečavaju zgrušavanje krvi.

Omogućava snadbevanje krvi hranljivim supstancama i proteinima koji sprečavaju infekcije, a proizvodi i holesterol. Bolesti jetre su u stalnom porastu,  a simptomi koji ukazuju na problem su: umor, slabost, gubitak težine, gubitak apetita, mučninu, bolove u stomaku i žutilo kože i očiju.

Masna jetra je bolest se pojavljuje u dva glavna oblika. Nealkoholna masna bolest jetre je pojam za niz stanja uzrokovanih nakupljanjem masti u jetri. Takođe možete da dobijete alkoholnu bolest jetre, što je oštećenje jetre čiji je uzork prekomerni unos alkohola.

Simptomi koji ukazuju na ozbiljno oštećenje jetre su povraćanje krvi, lako stvaranje modrica, svrb kože i oticanje donjeg dela stomaka, taman, crn i katranast izmet i tamna mokraća, a oni zahtevaju hitnu lekarsku pomoć. I promene na koži ukazuju na probleme sa jetrom. 

"Crveni dlanovi su obično simptom progresivne bolesti. Jetra čisti naš organizam, oslobađa nas, između ostalog, hormona koji nam nisu potrebni. Kod muškaraca, na primer, to su estrogeni - ženski polni hormoni. Kada jetra ne radi dobro, oni se akumuliraju, a estrogeni dovode do vazodilatacije (širenja krvnih sudova), pa dlanovi postaju crveni", objasnio je kardiolog German Gandelman.

Šta uništava jetru?

  • alkohol
  • lekovi
  • autoimune reakcije
  • virusne bolesti
  • masna hepatoza

Ako sumnjate da imate problem sa jetrom zakažite lekarski pregled, a promena režima života je ključna za regeneraciju. Ishranu treba obogatiti pasuljem, graškom, boranijom, kao i orašastim plodovima – orahom, lešnikom, bademom, semenkama susama, suncokreta i bundeve. Od mesa je najbolje konzumirati pileće i ćureće, bez kožice. Fizička aktivnost je jako važna.

Izvor: Lepa&Srećna