Od klasične infekcije kao što je prehlada budemo bolesni po nekoliko dana, ali se obično oporavimo i vratimo u "normalu" najkasnije sledeće nedelje. Međutim, infekcija kovidom može da ostavi i duže posledice, kao što iritabilni kolon.

Kod pacijenata koji nikad ranije nisu imali slične tegobe, dolazi do nadimanja, bola u stomaku i izmenjenog ritma pražnjenja. Ovi simptomi mogu potrajati i po nekoliko nedelja. Štaviše, sada se veoma često javljaju i kao prvi znak zaražavanja korona virusom.

Istraživanja pokazuju da se  virus može naći u stolici, kod 50 odsto zaraženih osoba.

kovid doktorka
Shutterstock  

Kako prepoznati da li patite od iritabilnog kolona? Ovo oboljenje može da karakteriše i dijareja, ali i zatvor. Jedinstven simpotm je bol i to barem tokom jednog dana nedeljno, pri čemu se dešava nešto od sledećeg:

  • bol se menja tokom vršenja nužde - nekad se smanjuje, a nekad pojačava;
  • bol je češći kad se promeni broj stolica ili
  • bol se javlja kad se promeni konzistencija stolice - bude mekša ili tvrđa.

 Ako osetite neke od ovih tegoba, prva linija "odbrane" je ishrana. To znači da se moraju izbaciti alkohol, začinjena, masna i pržena hrana. Sve nabrojano samo pogoršava simptome.

Budite oprezni i sa veštačkim zaslađivačima - njih teško varimo, a mogu izazvati gasove i bolove u stomaku.

Treba da pijete dosta vode, a da ograničite voćne sokove i smutije. Svakog dana bi trebalo da pojedete dve voćke, pet porcija povrća, tri porcije integralnih žitarica i dve pordcije mahunarki ili semenki ili orašastih plodova.

Izvor: Lepa&Srećna