Peršun se posebno preporučuje kod gihta, artritisa i bubrežnih infekcija, za pročišćavanje mokraćnih puteva, protiv zadržavanja tečnosti u organizmu, za lečenje gastroin- testinalnih problema kao i za mršavljenje. U narodnoj medicini najčešće se koristi čaj od svežih ili osušenih listova ili od korena.

Peršun se ubraja među korenasto povrće, pri čemu se koren kod nas najčešće koristi za supe i čorbe, dok se listovi upotrebljavaju kao začin ili služe za dekoraciju jela. Međutim, ova mediteranska biljka ispoljava izuzetno blagotvorna svojstva po čovekovo zdravlje, o čemu je za magazin "Lepa&Srećna" govorila Marija Đokić, autorka i urednica TV emisije "Azbuka zdravlja".

U svežem obliku ili u vidu čaja efiasno leči infekciju urinarnog trakta jer ispira bakterije. Preporučuje se i posle hirurških zahvata, posebno nakon operacije prostate radi bržeg oporavka. U biljnim mešavinama koje se upotrebljavaju kao čajevi leči žuticu i probleme s jetrom.

BOGAT IZVOR VITAMINA C

Samo jedna šolja čaja od peršuna dovešće do izlučivanje viška tečnosti i soli iz organizma, sniziće povišen krvni pritisak i ubrzati proces sagorevanja masnih naslaga u borbi protiv gojaznosti. Peršun je efikasna povrtna kultura koja će preduprediti nastanak kardiovaskularnih oboljenja, jer povećava elastičnost krvnih sudova. Listovi obiluju vitaminom C, pa je zato najbolje jesti ih u svežem obliku. Takođe podstiče varenje, pospešuje izlučivanje toksina iz organizma i odličan je protiv zadaha iz usta, naročito posle jela s belim lukom. U starom Rimu gladijatori su neposredno pre borbe grickali lišće i semenje peršuna da bi povećali snagu, izdržljivost i spretnost, i ubrzali reflekse i moć zapažanja.

PROTIV ANEMIJE

Iako je peršun možda najpopularnija kulinarska biljka na svetu, važno je znati i njegov nutritivni sastav. Obiluje gvožđem i folnom kiselinom i povećava količinu eritrocita u krvi, pa je odličan protiv anemije. Samo 100 g peršuna sadrži 5,5 mg gvožđa, tako da jedna kašika suvog ili pola šolje svežeg peršuna zadovoljava dnevnu potrebu za gvožđem, dok će vitamin C pomoći njegovoj boljoj apsorpciji u telu. Tu količinu uvek možete dodati u varivo, salatu, supu ili čorbu, pa čak i u sok koji sami pripremate, i to do jednu ili dve kašike iseckanog svežeg peršuna.

persun protiv upale besike
Youtube/Printscreen/ Natural Recipes 

Od njegovog lišća se spravljaju melemi i etarska ulja, pa svoje zasluženo mesto pronalazi i u kozmetologiji. Od šećera, peršun sadrži manju količinu fruktoze i glukoze, kao i beta-karoten, zatim biljna vlakna, ugljene hidrate, niacin, ribofl avin, flavonoide, fitoncide i pektine. Peršun ispoljava snažno antioksidativno delovanje, jer sadrži vitamine A, B i E, i minerale kalijum i kalci- jum, pa je odlična podrška imunološkom sistemu. Već nekoliko decenija naučnici intenzivno ispituju njegovo antikancerogeno delovanje.

Naime, dokazano je da jedinjenje mistricin koje sadrži usporava razvoj kancerogenih ćelija debelog creva,prostate i pluća.

ZA ZDRAVE KOSTI I ZUBE

Kako je bogat izvor kalijuma i kalcijuma, znatno doprinosi zdravlju kostiju, zuba i desni. Koristi se i u lečenju dermatoveneroloških oboljenja, te se preporučuje ispiranje kože njegovim čajem i stavljanje obloga ili melema radi smirivanja upalnih procesa.

Peršun se može primeniti i u lečenju različitih kožnih oboljenja. Koža se može ispirati čajem, a preporučuje se korišćenje razblaženog etarskog ulja peršuna u vidu melema ili obloga. Oprez je potreban jedino kod trudnica, jer ova biljka može izazvati prevremene kontrakcije. Takođe, posebnu pažnju treba da obrate osobe koje pate od hroničnih oboljenja bubrega ili jetre.

BLAGOTVORNI ČAJ

Kašiku osušenih ili svežih listića peršuna prelijte sa 2,5 dl ključale vode, pa ih ostavite tako potopljene najduže 15 minuta. Zatim procedite čaj i popijte ga dok je još topao. Radi njegovog diuretičkog delovanja, mršavljenja i ispoljavanja svih istalih blagotovornih efekata, dovoljno je popiti jednu ili dve šolje na dan.

Izvor: Lepa&Srećna