Slike američke plivačice Anite Alvarez (25) koja beživotno pada na dno bazena od jutros su preplavile sve svetske medije. Sportistkinja se onesvestila dok se takmičila na Svetskom šampionatu u Budimpešti, a u pomoć joj je pritekla trener Andrea Fuentes.

Anita je izvučena iz bazena, ubrzo se osvestila i ukazana joj je prva pomoć, a prema najnovijim vestima, lepo se oporavlja. Ovo nije prvi put da se devojci događa zamalo tragičan zdravstveni problem. Prošla je kroz sličan scenario i zamalo davljenje u bazenu na kvalifikacijama za Olimpijadu u Barseloni prošle godine.

I tada joj je u pomoć pritekla Andrea, a sada je još jedan član njihovog tima uskočio u bazen da bi zajedničkim snagama izvukli devojku iz vode. Dok se čeka izveštaj o konkretnom razlogu Anitinog onesvešćivanja, stručnjaci podsećaju da pri sinhronom plivanju takmičarke moraju veoma dugo da drže vazduh pod vodom.

Činjenica da se zadržavanje vazduha može skoro tragično završiti čak i kod utrenirane sportiskinje pokazuje kakve posledice to može imati. Zato je važno upozoriti i decu i odrasle da se nipošto ne igraju ovakvim "eksperimentima" u vodi.

Prvo što se dogodi kad neko zadržava vazduh jeste opadanje nivoa kiseonika. Zatim se podiže nivo ugljendioksida, kojeg se inače telo oslobađa pri izdahu. Ovo stanje organizma se naziva hipoksija.

Posle kratkog vremena, ćelije počinju da se ponašaju izmenjeno i to utiče na sve organe. Srce kuca nepravilno, štetu mogu da pretrpe i bubrezi i jetra.

Ako osoba ne udahne svež vazduh, može da se onesvesti ili zadobije oštećenje mozga. Do utapanja može doći čak i u vrlo plitkoj vodi. Anita je imala sreću da je njen trener reagovao veoma brzo, a kako je to sve izgledalo, pogledajte u galeriji slika!

Profimedia Kako se izvlači davljenik

  Izvor: Lepa&Srećna