Nema strašnije vesti za bilo kog roditelja nego one u kojoj čujemo da je neko dete tragično nastradalo, a posebno je teško kad se to desi u zabavi ili igri.

Rashlađivanje na bazenu, toliko priželjkivano tokom vrelih letnjih dana može se završiti baš takvom tragedijom.  Zaštita od davljenja nije teška ali je neophodno da se mere strogo primenjuju.

Za početak, osnovno pravilo od kojeg se često odstupi iz najbanalnijih razloga: dete nikad ne sme biti samo u bazenu bez nadzora odraslih. Zašto se ovo pravilo ne poštuje? Objašnjenja su površna - "pa svi smo tu" ili "uvek je neko u dvorištu" i otkrivaju da često niko nije konkretno zadužen za nadzor dece u vodi ili kraj nje. 

Taj neko ne sme da "skokne da okrene pljeskavice na roštilju" niti da "samo kratko odgovori na telefonski poziv".  Ne možete da pazite na malo dete koje se kupa dok pričate o važnoj poslovnoj temi i dekoncentrisano okrenete leđa bazenu. Zapamtite, dete se davi u tišini, a dovoljno je da voda bude duboka tek nekoliko centimetara.

Čak ni deca koja umeju da plivaju nisu bezbedna u dubljim bazenima. Naprotiv, nekad je važnije da dete naučite da se ODRŽAVA na vodi, a ne samo da pliva. Ni popularni "mišići" nisu uvek dovoljno obezbeđenje.

Uvek mora da postoji osoba koja neprekidno nadzire decu u bazenu ili pored njega. Kad se kupanje završi, deci mora biti onemogućen pristup bazenu.

Nemojte ostavljati nikakve igračke u vodi koje će mališane privući da se vrate po njih i naučite decu da je voda opasna baš kao i automobili u pokretu.

 Izvor: Lepa&Srećna