Ništa nije prijatnije nego rashlađenje u bazenu tokom vrelog letnjeg dana. I taman kad mislite da ste proveli divnih nekoliko sati, na koži počinju na iskaču sitne crvene bubuljice?

Da li ste alergični na bazen? Reč je, verovatno, o reakciji kože na hlor i ona, u principu, nije preterano opasna.

Hlor izaziva iritaciju na površini kože, u vidu osipa - koža oseća opasnu supstancu i šalje upalne "signale" sitnim oteklinama. Pošto on doprinosi i isušivanju, moguće je da koža bude izuzetno dehidrirana.

Nešto ozbiljniji propratni efekti su veće površine zahvaćene crvenilom pa čak i blagi otoci. Znaćete da spadate u grupu osetljivih na hlor ako su vam i oči crvene posle plivanja. Ako ste ranije imali respiratornih problema, od hlora možete čak i da osetite tegobe pri disanju.

Na sreću, u najvećem broju slučajeva osip od hlora prolazi već za nekoliko dana, naročito ako se brzo deluje. Za početak, morate hitno da isperete sve zahvaćene delove kože čim izađete iz bazena. Mnogi ne razumeju koliko je teško isprati hlor iz kose i sa kože, a baš zato se ponekad kaže "mirišeš na bazen".

Nipošto nemojte nanositi nikakve parfimisane preparate, već samo indiferentne kreme - bez ikakvih aktivnih sastojaka. Na primer, možete da se poslužite pantenolom. Ukoliko osećate jači svrab i površine su veće, javite se lekaru da vam prepiše neku kortikosteroidnu kremu. Ukoliko se ospe šire, moguće je da će vam biti potreban i neki oralni antihistaminik.

Nije svako crvenilo na koži posledica reakcije na hlor. Štaviše, hlor i ne može da izazove alergiju, već samo jaču ili slabiju iritaciju. Što ste više izloženi hloru, to će reakcija biti jača.

Međutim, treba da znate da i visoke temperature izazivaju crvenilo na koži, vrlo slično alergiji - zahvaćena područja svrbe i topla su pod rukom. Crvena ospa razvija se i na koži koja je dugo bila pod mokrim kupaćim kostimom. Takođe, postoje i paraziti koji izazivaju pravu alergijsku reakciju, ali to je karakteristično za manje bazene, tipa "džakuzi", u kojima higijena nije na nivou. 

Najvažnije je da ove promene na koži ne češete, jer ćete tako uništiti kožnu imunološku barijeru. Ako je svrab izrazit, stavite vlažnu, hladnu oblogu i potražite pomoć lekara. 

Izvor: Lepa&Srećna