S godinama se povećava rizik od srčanog udara, a od svih smrtnih slučajeva u Srbiji uzrokovanih bolestima, svaki drugi je u vezi sa bolestima srca i krvnih sudova. Procenjuje se da će broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti do 2030. godine dostići 23 miliona i postati prvi uzrok smrtnosti širom planete, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut". Niko ne želi da bude deo ove crne statiske, zato je vreme da odbacimo navike koje povećavaju rizik od srčanog udara nakon 50. godine.

Preskakanje doručka

Započinjanje svakog dana sa zdravim doručkom nam može spasiti život. Istraživanje objavljeno u časopisu "Circulation" otkriva značajnu vezu između doručka i smanjenog rizika od koronarne bolesti srca.

Noćne smene

Ako žellite zdravije srce, ukoliko je moguće, noćne smene zamenite onim od 9 do 17 časova. Istraživanje objavljeno u časopisu Američkog medicinskog udruženja otkrilo je vezu između dugotrajnog rada u noćnoj smeni i povećanog rizika od koronarne bolesti kod žena.

Jo-jo dijete

Postoji mnogo zdravstvenih koristi od birane ishrane, ali "jo-jo" dijete mogu doneti više štete nego koristi. Istraživanje predstavljeno na konvenciji Američkog udruženja za srce (AHA) dokazalo je da su žene koje su se nakon naglog gubitka kilograma ponovo ugojile, imale veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Nedovoljan unos magnezijuma

"Magnezijum je mineral uključen u preko 300 različitih metaboličkih procesa u telu koji su ključni za zdravlje srca“, tvrde američki karidolozi. Anksioznost, umor, grčevi u mišićima, ukočenost i trzaji su znaci da ne unosite dovoljno magenzijuma.

Prekomerna težina

"Gojaznost je povezana sa srčanim oboljenjima, višim nivoom lošeg holesterola i triglicerida, što su svi faktori rizika za srčana oboljenja“, kaže doktor Sarin. Ne postoji bolji trenutak od ovoga da korigujete ishranu i počnete da vežbate i tako smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Lepa&Srećna