Gloginja (Sorbus aucuparia) je biljka bez posebnih zahteva, koja raste do visine i do 5 m. Cveta u maju, a plodovi sazrevaju od avgusta do oktobra. Od gloginja se možete napraviti ukusan žele u kombinaciji s jabukama. Iscedite sok iz kilograma očišćenih bobica i jabuka. Soku dodajte srž štapića vanile, 4 kašike soka od limuna, 1 kg šećera za želiranje. Kuvajte 4 minuta, uz stalno mešanje.

Pasji trn (Hippophae rhamnoides) je bodljikavi žbun sa kiselim, narandžastožutim bobicama koje nalaze široku primenu - za pravljenje soka i džema, kozmetičke proizvode, u pripremi čaja… Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C odličan je u borbi protiv prehlade. Savet: pasji trn, bilo kao žbun ili živa ograda, odlična je hrana za ptice, jer tokom zimskih meseci bobice su pravi izvor hrane. Raste do visine od 3 do 5 m, ceta u martu i aprilu, a plodovi sazrevaju od septembra do oktobra.

Mušmule (Mespilus germanica) ima tvrde plodove koji su jestivi tek kad potpuno sazru. Tada dobijaju gorkokiselkastu aromu. Recept: pecivo sa mušmulama. Očistite 1 kg plodova, skuvajte ih i ispasirajte, dodajte 4 kašike šećera i kašičicu cimeta. Razvucite lisnato testo, premažite musom sa mušmulama. Premažite žumancetom, pecite 20 minuta na 200 stepeni da dobije zlatnobraon boju. Mušmule rastu do visine od 3 do 5 m, cveta u maju i junu, a plodovi sazrevaju u septembru i oktobru.