Karcinom usta ili usne duplje najčešće se javlja posle 40 godine života, a evo koji su simptomi i šta uzrokuje ovu smrtonosnu bolest, piše Lepa & srećna.

Rak usta može da se javi u bilo kom delu usne duplje, na jeziku, desnima, usnama, unutar vilice, na krajnicima ili pljuvačnim žlezdama.

U ranoj fazi bolesti obično nema jasnih simptoma, a stručnjaci ističu da se redovnim odlaskom kod zubara može otkriti bolest na početku.

Simptomi koji ukazuju na karcinom usne duplje su: fleke u ustima ili na jeziku (bele ili crvene) čir ili rane u ustima, otok koji ne prestaje nakon tri nedelje, izrasline i zadebljanja u ustima, bol tokom gutanja, ispadanje zuba bez jasnog uzroka, bol u vilici, rane na krajnicima, osećaj da imate nešto u grlu, mutiranje glasa i bol u vratu i uvetu. 

Najviše su od ove bolesti ugroženi pušači i osobe koje ćesto piju alkohol, pa imaju veći rizik za čak 30 odsto u odnosu na osobe koje izbegavaju ove loše navike.

Takođe, karcinom usta uzrokuje i česta izloženost štetnim UV zracima (sunce, solarijum), preterano konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina, gastroezofagealna refluksna bolest ( vraćanje sadržaja iz želuca), humani papiloma virus i izloženost radioterapiji.

Ovo oboljenje se najčešće leči tako što se prvo izvrši operacija, a zatim se prepisuje hemoterapija i dodatne terapije kako bi se uništile maligne ćelije.

PROČITAJTE JOŠ: 

ŽENE SU NEKAD MRZELE OVU FRIZURU, A SADA JE APSOLUTNI HIT

KAKO DA SMANJITE RIZIK OD RAKA DOJKE? OVO ODMAH POČNITE DA JEDETE

NEĆETE VEROVATI KAKAV LUKSUZ JE KRALJICA ELIZABETA POKLONILA MEGAN MARKL (FOTO)

OTVORITE USTA I POGLEDAJTE SE U OGLEDALO! AKO OVO IMATE, HITNO KOD LEKARA: ovo su prvi simptomi za rak usne duplje
LepaiSrecna 

ŠOKANTNO OTKRIĆE! ALKOHOLNO PIĆE MOŽE DA ZAUSTAVI KARCINOM: ovaj napitak štiti telo od raka dojke

Poznato je koliko je alkohol opasan po zdravlje celog organizma, ali najnovija istraživanja dokazuju da jedno alkoholno piće može da spreči razvoj karcinoma dojke, piše Lepa & srećna.

Naučna istraživanja dokazuju da hemijska supstanca pod imenom resveratrol može da ima određena antikancerogena dejstva. Ovu supstancu sadrži kožica grožđa, crno vino, borovnice i brusnice.

Osim na prevenciju karcinoma, ova supstanca usporava starenje mozga i smanjuje rizik od demencije. Najnovija istraživanja vršena na miševima dokazuju da resveratrol utiče na protein pod nazivom p53, a zabeležena je mutacija ovog proteina kod više od 50 odsto pacijenata koji boluju od raka dojke.

Ovaj protein treba da sprečava nastanak i razvoj malignih ćelija, ali ako mutira, gubi tu sposobnost i postaje štetan. Istraživanja dokazuju da supstanca resveratrol  iz crvenog vina sprečava mutaciju ovog proteina i smanjuje sposobnost širenja malignih ćelija raka dojke.

Ove tvrdnje naučnici treba još dodatno da istraže, ali mnogi veruju da će supstanca iz crvenog vina biti važna u otkrivanju leka protiv opasne bolesti. Međutim, svako preterano uživanje u alkoholu je pogubno, pa stručnjaci upozoravaju da ne treba da pijete više od jedne čaše vina dnevno.

PROČITAJTE JOŠ

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK ŠTITNE ŽLEZDE

KAKO DA SPREČITE RAK GRLIĆA MATERICE

KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C