Prolećna alergija mnogima izaziva probleme sa disanjem, a doktor Branimir Nestorović otkriva kako da se rešimo simptoma alergije ili da ih makar ublažimo.

Ono što mnogi ne znaju jeste da provetravanje igra ključnu ulogu u tome hoćete li tokom celog dana osećati simptome alergije ili ćete, pak, uspeti da ih umanjite.

 "Obavezno se u toku noći zatvori prozor, jer najviše polena ulazi ujutru, kad izađe sunce. Onda zagreje zemlju, podigne polen i ulazi u stan, tako da ako je neko alergičan na polen, noću mora da bude zatvoren prozor. Ujutru je najveća koncentracija polena, posebno na najvišim spratovima. Mnogo više gore jer toplota podiže polene", objasnio je doktor Nestorović za "B92.net".

Osim lekova koji su, kako kaže doktor Nestorović, sličnog sastava, mogu nam pomoći i određeni preparati na biljnoj bazi.

Branimir Nestorović o alergiji
LepaiSrecna 

 "Postoji nekoliko preparata na bazi koprive i kvercetina. Kvercetin je najjači mogući antioksidans. Ima nekoliko preparata kod nas na tržištu, jako su efikasni. Ko voli da jede luk, mora malo veća količina, ali i on je rešenje za alergiju, ako vam ne smeta da ga jedete mnogo tokom dana", kaže doktor i dodaje:

"Ono što je prvo je da se popiju lekovi za alergiju i postoji jedno neverovatno jednostavno rešenje koje niko ne zna, a to su celulozni filteri za nos, oni se stavljaju u nos kad izlazimo napolje. Ne smetaju pri disanju, dišeš normalno, ali poleni ne prolaze u nos i oni koštaju 8–9 evra, mogu da se poruče preko interneta. Kod nas ima čak i po 3.000 dinara koštaju. To je tanka celuloza. Kad izlazimo napolje, gurnemo ih u nos, kad se vratimo, bacimo ih, oni su jednokratni. Zovu se nazalni polenski filteri. Ako su baš teški simptomi, onda treba koristiti neki od sprejeva za nos, ima raznoraznih."

Izvor: Lepa&Srećna