Prof. dr Branimir Nestorović, čuveni pulmolog i alergolog iz Univerzitetske dečje klinike "Tiršova", objasnio je kako možete da se najlakše rešite dosadnih komaraca i zaštitite dete od uboda insekata kao što su pčele, komarci i slično.

Najveći problem za decu, kada izađu napolje, predstavljaju insekti  - ne samo zbog uboda već i zbog alergijske reakcije. U pitanju nisu samo komarci. Po rečima dr Nestorovića, opasnost predstavlja 17 vrsta insekata, uključujući mrave, neke vrste bubašvaba, kao i biljne vaši koje se nalaze na biljkama u našim stanovima.

- Deca imaju mnogo burnije reakcije nego odrasli i u pitanju su jako velike promene na koži koje se često završavaju crnim plikom i praćene su velikim svrabom. Onda se deca češu i u kožu kroz te ranice u organizam unose stafilokoku koja se nalazi na koži. U pitanju je bakterija koja izaziva gnojenje i stvaranje sekundarne infekcije - objašnjava Nestorović. Po njegovim rečima, nesrećni roditelji onda od doktora dobijaju standardnu terapiju protiv alergija. Mažu deci kožu kortikosteriodnim kremama i to obično još više pogorša infekciju.

Kako odbraniti dete od insekata

Postoje jednostavni načini da se odbiju komarci poput korišćenja vitamina B kompleksa, posebno B1 vitamin koji ima miris koji odbija ženske komarce - koje ubadaju. - Kada deca piju ovaj vitamin, komarci beže od njih jer im je miris njihovog znoja neprijatan, a sličan efekat ima i beli luk - tvrdi Nestorović za link TV. 

Dr Nestorović kao posebno efikasan način odbijanja insekata navodi i jednu našu staru biljku - koprivu. - Kopriva ubija sve sto postoji. Uberete koprivu i stavite je da stoji u frižideru 5 dana u vodi i sa tom vodom isprskate kuću i insekti nestaju za nekoliko sati, tvrdi on. Stare biljne vrste poput koprive su vremenom razvile odbrambene sisteme koji ih štite od virusa, bakterija, gljivica i od drugih biljaka, pa su zato efikasne.

Ako do uboda ipak dođe, svrab predstavlja jedan od najvećih problema, a Nestorović kao rešenje predlaže još jedan stari recept - eozin. - Eozin pomaže, crvena boja koja se namaže kako bi se smanjio svrab i sprečila infekcija. Ali ako se naprave plikovi i krastice, onda to ne vredi, i na red dolazi novi stari lek - cink oksid - mast koju zovemo cinkova mast i koja može da se maže par puta dnevno jer ima antiseptičko i antialergijsko dejstvo - objašnjava Nestorović.

Kada su u pitanju ose i pčele, važno je da se poštuju određene mere, da dete napolju nikada ne nosi šarenu odeću jer to privlači ove insekte, a treba izbegavati i jake parfeme, da jedu nešto slatko u prirodi i nikada da idu bosi po travi.

Ako ipak dođe do uboda i ako je reakcija samo na koži, onda tu nema velike opasnosti, ma koliko sve izgledalo opasno, objašnjava Nestorović i dodaje:

- Najveći problem su ubodi sa sistemskim manifestacijama, kada dete padne u nesvest, teško diše, umokri se... teške reakcije mogu da budu i po život opasne i tada treba posetiti lekara. Kao jedno od najboljih rešenja dr Nestorović preporučuje imuno terapiju za ove ubode. Daju se injekcije 2 i po godine i to je najbolje rešenje za alergijske reakcije, a efekat ove terapije traje 15 do 20 godina.

Izvor: Telegraf.rs