Tridesettrogodišnja Beograđanka je zatrudnela uprkos karcinomu grlića materice, koji joj je dijagnostikovan tek u poodmakloj trudnoći, i donela na svet dva zdrava dečaka, zahvaljujući, pre svih, lekarima Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front”.

Prof. dr Snežana Rakić, načelnica odeljenja porodilišta u „Frontu”, kaže da se radi o nesvakidašnjem slučaju koji se završio dobrim ishodom.

- Pacijentkinja je primljena na kliniku zbog krvarenja, u drugoj polovini februara, u 26. nedelji spontano nastale blizanačke trudnoće. Po prijemu je detaljno klinički, laboratorijski i ultrazvučno ispitana. U toku hospitalizacije je u više navrata prokrvarila i nismo mogli da zaustavimo krvarenje. Uradili smo tamponadu više puta, ali nije se pokazalo kao rešenje, te smo odlučili da to uradimo u operacionoj sali i uzmemo biopsiju grlića. Bilo nam je sumnjivo na pregledu da se radi o malignitetu. Dobili smo rezultat da se radi o karcinomu u odmakloj trudnoći - objašnjava prof. dr Rakić.

PROČITAJTE JOŠ: OVO VOĆE SMANJUJE RIZIK OD KANCERA PROSTATE: nećete verovati koja namirnica sprečava opaku bolest

Kada se karcinom otkrije u tom stanju, zbog velikog rizika koji nosi po majku konzilijum odlučuje o nastavku ili prekidu trudnoće.

Prof. dr Vladimir Pažin, šef hirurške i onkološke službe Klinike, objašnjava da konzilijum lekara o nastavku ili prekidu trudnoće odlučuje na osnovu rezultata biopsije, proširenosti bolesti, zrelosti fetusa i namera majke. Takođe, analiziraju se svi potencijalni rizici po majku i dete.

- Konzilijum, pored pacijenta, čine ginekolog, hirurg, hemioterapeut, radioterapeut i patolog. U ovom slučaju smo znali da karcinom nije za operaciju jer je bio u odmaklom stadijumu, te je bilo važno da se terapija otpočne što pre. Pacijentkinja nam se relativno kasno obratila, smatrali smo da će produžavanje trudnoće za neki mesec imati ključnu korist za bebe, a ne bi trebalo da napravi dodatnu štetu u napredovanju bolesti. Smatra se da u ovakvim slučajevima nije dobro porađati pacijentkinju vaginalno zbog toga što ima veće šanse da se bolest raseje zbog cepanja grlića, zato smo i planirali carski rez da bi bolesno tkivo ostalo netaknuto. Sačekali smo da deca budu dovoljno zrela da bez očekivanih komplikacija nastave svoj život van materice i uradili carski rez, a majci predložili savremene vidove terapije koje je ona prihvatila - objašnjava prof. Pažin.

Profesorka Rakić dodaje da je pet nedelja pacijentkinja ležala na odeljenju akutne patologije, gde su lekari intenzivno brinuli o njoj.

- Grlić materice je zbrinut u 26. nedelji, urađene su sve hirurške procedure, tako da više nije krvarila i negde krajem februara, u 32. nedelji, mama je dobila dva živa dečaka koja su dobre telesne mase - 1.700 i 1.800 grama - kaže prof. dr Rakić.

Zahvaljujući stručnom timu lekara, zdravlje mame i beba je dobro.

- Bebe su iz “Narodnog fronta” prebačene na Institut za neonatologiju i one su dobro. Postoperativni tok kod pacijentkinje je protekao uredno i ona je prošlog petka ponovo bila na onkološkom konzilijumu koji je dao mišljenje o daljem toku lečenja - objašnjava naša sagovornica.

Profesor Pažin kaže da će se majka lečiti hemioterapijom i radioterapijom, koje daju najveću šansu za izlečenje.

Iako je nesvakidašnji, ovo ipak nije jedinstven slučaj u “Frontu”. Da se u porodilištu dešavaju čuda, potvrđuje slična priča koja se dogodila tokom prošle godine.

- To je drugi slučaj karcinoma grlića materice u odmakloj trudnoći za manje od godinu dana. U maju 2017. žena iz Podgorice u 28. nedelji došla je kod nas zbog obilnog krvarenja. Urađen je carski rez, dobila je dečaka teškog 1.300 grama, koji je sada dobro. Verujemo da će bebe biti dobro i u ovom slučaju - priča prof. dr Snežana Rakić.

PROČITAJTE JOŠ: OD OVOGA UMIRE NAJVIŠE ŽENA U SRBIJI: lekari u Nišu postavili dijagnozu za 1 sat i spasli ženi život operacijom kakva dosad nije izvedena

Pravi se baza podataka o karcinomu u trudnoći

U oba slučaja na čelu tima koji je spasao mamu i bebe nalazio se prof. Pažin, koji se u prvom slučaju prošle godine nije slagao s odlukom da se trudnoća nastavi jer je smatrao da je preveliki rizik za majku.

- Čini mi se da ranije nije bilo toliko karcinoma u trudnoći, ali nemamo pouzdane podatke o tome, ne znamo da li stvarno ima povećanja incidence ili je to posledica toga što se ta grupa pacijenata koncentriše kod nas. Sada tek na inicijativu Udruženja za ginekološku onkologiju pravimo bazu podataka, koja bi mogla da nam da pouzdane podatke o karcinomu u trudnoći. Rak grlića materice je spororastući, te je u slučaju mlade Beograđanke verovatno postojao i bio nedijagnostikovan pre trudnoće. Što se tiče tumora jajnika, ako je stadijum poodmakao, žena ne može da ostane trudna. Retko nam se javljaju i žene sa karcinomom dojki u trudnoći - objašnjava prof. Pažin.

Tekst:  Ana Đokić

Izvor: Blic