Gvožđe je ključni element hemoglobina, vrste proteina koji doprema kiseonik do svih ćelija u telu pomoću crvenih krvnih zrnaca.

Ovaj, aktivni oblik predstavlja oko četvrtinu ukupnog gvožđa u telu. Jedan njegov deo se skladišti u mioglobinu, smeštenom u mišićima, a drugi u feritinu, koji se čuva u jetri i srcu. Dakle, gvožđe u telu "rotira", u zavisnosti od toga gde je telu najpotrebniji. Kada telo troši više gvožđa nego što unesemo kroz hranu (ili uspevamo da je iz nje apsorbujemo), nastupa anemija. Ona se, pre svega, prepoznaje po umoru, kojeg izaziva manjak kiseonika u telu.

Ovaj umor je, zapravo, upozorenja tela da ne nastavljate s naporima, jer ćete iskoristiti do kraja preostalo gvožđe.

Isti mehanizam se pokreće se i u mozgu. Ako on radi naporno čitavog dana, potrebno mu je dosta kiseonika. Ako ga ne dobija, nastupaju vrtoglavica i nesvestica. U trenutku kad mozak oseti da kiseonik nestaje, osoba može pasti u nesvest.

Na manjak gvožđa u krvi ukazuju i plitak dah, kao i bleda boja pod donjim kapcima, na dlanovima i u korenu nokta. Ako primetite neke od ovih simptoma, javite se lekaru i proverite da li patite od anemiije.

Apsolutni nedostatak gvožđa utvrđuje kada je feritin je manji od 30 μg/L. Treba biti oprezan sa rezultatima analize krvi i proveriti da li u telu ima nekih zapaljenskih procesa, jer bi oni mogli uvećati vrednost feritina.

Izvor: Lepa&Srećna