Naučnici su otkrili da bi jednostavna analiza krvi mogla da speči smrt hiljada ljudi od srčanog udara.

Istraživanje je pokazalo da provera CRP-a (C reaktivnog proteina) kod osoba koje su već preživele infarkt može da pokaže koliki je njihov rizik od smrti. Do sada im se merio samo troponin, specifični marker oštećenja miokarda. Nova metoda ukršta podatke i daje kompletniji uvid u to kako bi trebalo lečiti pacijenta. Ako je rizik od smrti veliki, bolesnik se mora zadržati pod strožijom kontrolom, dok niži nivo CRP-a i troponina daje osnov za mnogo bolju prognozu.

Prema istraživanju Kraljevskog koledža u Londonu i Nacionalnog instituta za zdravlje srca i pluća, rezultati su pokazali da je visok nivo CRP-a i troponina pokazatelj 35 odsto većeg rizika od smrti prouzrokovane infarktom u naredne tri godine.

Da podsetimo, simptomi infarkta su, pre svega, veoma jak bol u ruci, vratu pa čak i vilici, kao i osećaj vreline ili pritiska u grudima. Infarkt srca (infarkt miokarda) nastaje zbog naglog prekida protoka krvi kroz krvne sudove srca, upravo one koji snabdevaju srčani mišić neophodnim kiseonikom i hranljivim materijama.

Razlog prekida cirkulacije je začepljenje krvnih sudova masnim naslagama i sitnim krvnim ugrušcima, trombima, koji nastaju na njima. Zbog prekida protoka krvi, srčani mišić počinje delimično da odumire. Nastaje smanjenje zdrave srčane, mišićne mase, te srce, organ koji je priroda stvorila da radi kao pumpa, gubi delom svoju osnovnu funkciju i na taj način remeti celokupnu cirkulaciju u telu čoveka.

Izvor: Lepa&Srećna