U Velikoj Britaniji naglo raste broj osoba inficiranih korona virusom,  a zbog takvog razvoja situacije, širi se zabrinutost i u drugim zemljama. Bivši američki državni komesar za hranu i lekove Skot Gotlib zatražio je da se ovo hitno istraži. Virus je nazvao "delta plus".

Mnoge je ovim nazivom podsetio na soj izolovan još letos u Indiji. Delta i delta plus korona virusi bili su predmet istraživanja nemačkih naučnika Stefana Pelmana i Markusa Hofmana, objavljenog letos u renomiranom medicinskom časopisu "Lanset".

Oni su utvrdili da su jedan i drugi soj imaju daleko efikasniji nego prvobitni virus SARS-KOV 2 i da brže prodiru u pluća. Takođe, antitela koja su razvijena prethodnom bolešću ili vakcinom nisu uvek dovoljno moćna u borbi protiv nove zaraze. Međutim, kako je istakao prof. dr Pelman, sa Univerziteta u Getingenu, visok procenat vakcinacije stanovništva može da zaštiti zdravstveni sistem od pucanja u slučaju povećanog širenja kako delta soja tako i drugih srodnih virusa u predstojećim zimskim mesecima.

Najveća briga lekarima i naučnicima tiče se pitanja da li će će postojeći lekovi biti efikasni i pri lečenju pacijenata obolelih od ovog soja virusa. 

Profesor Fransoa Balo, direktor Instituta za genetiku univerziteta u Londonu, rekao je: "Moguće je da je on malo infektivniji, za oko deset odsto", prenosi britanski portal "San". "Međutim, moguće je da razlog tome specifična demografija u našoj zemlji." Britanska vlada budno prati razvoj situacije, a kako je saopštio portparol Dauning Strita, inficiranih sojem "delta plus" danas ima nešto više od 14.000 građana.

Izvor: Lepa&Srećna