Domaćice uživaju u svežem mirisu očišćenog kupatila i blistavom sjaju sanitarija, a ponekad su spremne da za u to ulože ne samo mnogo truda već ne žale ni hemikalija za dezinfekciju.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da nipošto nije dozvoljeno mešati različita sredstva za čišćenje jer to može dovesti čak i do fatalnog ishoda. Poznat je slučaj koji je potresao Veliku Britaniju kada je mlada Selija Sejmor izdahnula zbog nesmotrenog korišćenja varikine. Ona je, naime, pomešala izbeljivač sa sredstvom za čišćenje kupatila na bazi amonijaka, čime je izazvala žestoku hemijsku reakciju.

Udisala je opasnu mešavinu gasova koja je pritom nastala sve dok nije završila ribanje poda u kupatilu, a ona je izazvala težak napad astme. Smeštena je u bolnicu, ali lekari nisu uspeli da se izbore za njen život. Umrla je četiri dana kasnije.

Udisanje gasova koji nastaju mešanjem sredstava za čišćenje mogu da prouzrokuju oticanje grla, teška oštećenja pluća, pa čak i komu ili smrt. Ako progutate čak i najmanju količinu sredstva, može doći do otoka i bolova na usnama, u usnoj duplji kao i u jednjaku. Javljuju se i mučnina, povraćanje, pa i krv u stolici.

Ne treba mešati ni alkohol i izbeljivač, jer produkti hemijske reakcije mogu biti opasni za nervni sistem, oči, pluća, kožu, jetru i bubrege.

Izvor: Lepa&Srećna