Čista  rerna je san mnogih domaćica (i domaćina!), ali nemamo baš svi vremena da je redovno ribamo. Neke žene tvrde da je peru jednom nedeljno, poneka čak kaže da to radi posle svakog pečenja, ali one koje imaju redovan posao, mnogočlanu porodicu i brinu i o deci i o starijim ukućanima zaista ne mogu to da postignu.

Zato treba u "pomoć" pozvati samu rernu! Ne mislimo time na one "samočisteće" varijante, jer je piroliza takođe zahtevan postupak koji ne možete da obavljate suviše često. Mislimo na temperaturu koja, ako se dobro podesi, može i te kako da vam pomogne.

Najvažnije je da planirate čišćenje iz dve faze. Za prvu, pripremite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na hladnu rernu. Ovaj deo mnoge domaćice već praktikuju, ali obično posle nekog vremena nastave da ribaju zapinjući iz sve snage.

Probajte ipak, na drugi način. Operite sunđerom potopljenim u toplu vodu ovaj prvi sloj paste od sode bikarbone i isperite koliko god možete - u dve-tri "ruke". Zatim u bočici sa prskalicom rastvorite alkoholno sirće i vodu, pa dobro naprskajte unutrašnjost, zatvorite rernu i uključite je na 50C stepeni da se polako greje.

Čim se smlači, isključite i sačekajte da se masnoća rastopi pa zatim otvorite i operite drugim delom paste od sode bikarbone. Sve naslage će se lako skinuti.

Izvor: Lepa&Srećna