Čišćenje rerne je sigurno jedan od najmukotrpnijih poslova u kuhinji. Jaki hemijski preparati prava su muka za rad, jer ne samo da treba izbeći dodir sa kožom već obično imaju jak miris i odaju oštra isparenja.

Zato nije ni čudo što mnoge domaćice odlažu često ovu obavezu, te se dešava da prođe i po mesec dana, pa i duže, da kuvarice ne stignu da uklone masne naslage sa lima i rešetki. Druge žene se ne usuđuju da "preskoče" nijedno pečenje, jer znaju da ih nagomilavanje mrlja može skupo koštati. Takvima se ovaj deo održavanja kuhinje sigurno več smučio.

Međutim, postoji vrlo jednostavan način da sebi olakšate rad a pritom i izbegnete otrovne pare koje neizostavno izlaze iz sprejeva za čišćenje pećnice. 

Potrebno je samo da, čim naprskate limove i rešetku, prekrijete najlonom sve ove površine. Možete upotrebiti stare plastične kese, ne moraju ni da budu cele, možete da ih rasečete i raširite, pa prislonite uz sredstvo za čišćenje. Odmah će se zalepiti. 

Ostavite ovako obloženu rernu, zatvorenu, preko noći. Ujutru samo skupite plastiku (ne zaboravite da navučete zaštitne rukavice) i prebrišite sve površine vlažnom pa suvom krpom. Blistaće se - kao na reklami!

Izvor: Lepa&Srećna