Izbeljivač je postao popularno sredstvo za čišćenje, naročito od početka epidemije korona virusa. U strahu od zaraze, domaćice su počele da ga primenjuju svuda, čak i tamo gde je gotovo nemoguće da dopre virus. Upravo takva mesta su fugne između pločica, kao i sastavi između zidova i kade ili tuš kabine, najčešće zaliveni silikonom. Sve nas nervira kad se tu nahvata buđ pa između svetlih pločica i uglancanih sanitarija gledamo crne fleke.

Nema šta sve nismo probali... sirće, sok od limuna, sodu bikarbonu! Kad na ubuđale površine ostavimo natopljene papirne ubruse pune varikine, čini nam se da je problem rešen. 

Međutim, to je katastrofalna greška, tvrdi popularna Kesi iz Big Clean Co iz Australije, koja na TikToku rado objavljuje savete za čišćenje i generalno spremanje najprljavijih delova stana. 

"Možda vama deluje da je sve bolje kad silikon malo pobeli ili fugne deluju čistije", kaže Kesi. "Ali time uništavate sam materijal - silikon će postati porozniji, a na fugomalu ili cementu će se stvoriti rupice u kojima će se samo sve brže stvarati nova buđ i fleke."

@thebigcleanco

Sometimes cleaning isn’t the best solution. It’s a cheap and easy replacement. #cleaningtips#professionalcleaner#cleaninghacks

♬ original sound - The Big Clean Co

Najbolje sredstvo za čišćenje pločica je, tvrdi ona, običan deterdžent za sudove ili neki drugi univerzalni prašak. Jaka abrazivna sredstva ili varikinu treba koristiti samo za WC školjku, upozorava. Sve dok je emajl na sanitarijama sačuvan u svom originalnom obliku, postići ćete sjaj i običnom toplom sapunicom koju ćete dobro isprati i zatim sve uglancati suvom krpom.

Što se tiče silikona, tu je Kesi "neumoljiva". "Nema tog sredstva koje će učiniti da stari, ubuđali silikon postane kao nov. To se postiže samo tako što ćete stari skinuti i staviti - zaista - nov!"

Izvor: Lepa&Srećna