Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po obolevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, dok od raka grlića materice godišnje umre 600 žena. Jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i, na duge staze, iskorenjivanje HPV virusa jeste vakcina, ali i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlića materice.

ŠTA JE HPV VIRUS?

"Humani papiloma virus je učestali virus iz grupe seksualno prenosivih bolesti zajedno sa hlamidijom. To je grupa od preko 100 virusa, sa oko 80 seritipova, onih koji imaju onkogeni i manje onkogeni potencija. Karcinom grlića materice razvija se isključivo pod uticajem HPV, ali prisustvo HPV virusa ne mora usloviti pojavu karcinoma. Dakle nema karcinoma bez HPV, ali ima HPV infekcije bez onkološkog ishoda. To je svakako vrlo važno da naše čitateljke znaju u uslovima mogućnosti detekcije HPV virusa. Svako ko je seksualno aktivan može dobiti HPV infekciju. Promene se dešavaju na nivou ćelija promena u izgledu uobičajenih ćelijskih struktura te se samim tim mogu i prepoznati. Višedecenijski period stoji između prekanceroza i pojave malignih promena, tako da ima dovoljno vremena za detekciju i lečenje",  kaže naša sagovornica prim dr sci med Dejana Milojević specijalista ginekologije i akušerstva.

KAKO SE HPV PRENOSI?

Većina pacijenata sa dobrim imunološkim statusom izbori se sa infekcijom, ali dešava se infekcija bude dugotrajna i uporna.

"Bolest je svrstana u grupu seksualno prenosivih bolesti, te su sve seksualno aktivne osobe izložene riziku. Bolest se prenosi polnim kontaktom, ali odnos nije nužan da bi se osoba inficirala. Genitalni HPV prenosi se bilo kojim oblikom polnog kontakta, uglavnom direktnim. Ispitivanja su pokazala da se kod 100% žena i 98 % muškaraca koji boluju od polnih bradavica one mogu preneti i indirektno preko svih predmeta zajedničke upotrebe odeće, toaleta, solarijuma, salona za depilaciju i da je 3/4 populacije na taj način prenosa izloženi virusu, te samim tim prezervativ nije adekvatna zaštita",  upozorava doktorka.

KO TREBA DA SE VAKCINIŠE?

Roditelji devojčica su u dilemi da li da decu vakcinišu pre ulaska u pubertet, mada je ovo praksa svuda u svetu, pa je tako HPV vakcina obavezna u Americi i brojnim evropskim zemljama.

"Moja preporuka je da svakako treba vakcinisati kako populaciju devojčica, tako i dečaka, pre nego što stupe u seksualne odnose, jer vakcina pruža efikasnu zaštitu. Bolje je vakcinisti, nego kasnije lečiti od malignih bolesti. Iako je osoba vakcinisana treba svakako da nastavi sa redovnim kontrolama i pregledima kako bi se promene detektovale na vreme to i jeste cilj prevencije vakcine i ranog skrininga Papa testa. Samim tim karcinom grlića je izlečiv ukoliko se otkrije u ranom stadijumu.Naš zdravstveni sistem se zalaže i mislim da će vrlo uskoro ova vakcina biti uključena u zdravstveno osiguranje i deo obavezne vakcinacije. Navešću primer Australije koja je za period od 10 godina pojavu HPVu opštoj populaciji smanjila sa 22,7 % na 1,1 % , a masovna imunizacija stvorila je grupni imunitet i smanjila rizik od bolesti",  kaže naša sagovornica.

Izvor: Lepa&Srećna/Milica Prelević