Mada ima više uzročnika bele kuge u našoj zemlji, koja se zbog negativnog prirodnog priraštaja i udela starije populacije već ubraja među 10 najstarijih u svetu, u tom negativnom procesu sterilitetu pripada važna uloga.

Neplodnost je podjednako zastupljena u svim zemljama sveta. U Srbiji ovaj problem ima 15 odsto parova u reproduktivnom periodu, što znači da između 150.000-i 200.000 parova ne može prirodnim putem da dobije potomstvo već im je neophodna medicinska pomoć.

Uopšte uzevši, poslednjih godina uzroci steriliteta su u porastu. Situaciju dodatno otežava ponašanje parova, koji tek u poznim godinama (preko 40 ) pomišljaju na potomstvo. Pritom se zaboravlja da je tada šansa za trudnoću mnogo manja, u odnosu na idealan period, a to je između 25. i 35. godine. Posle 40. godine smanjuje se i uspešnost postupka vantelesne oplodnje, ali se i povećava procenat dece s urođenim anomalijama.

"Najčešći uzroci neplodnosti jesu loš spermogram u oko 30 odsto slučajeva; kod 25 odsto parova reč je o problemu s ovulacijom (oslobađanje jajne ćelije iz jajnika), a čak 20 odsto žena ima problem sa prohodnošću jajovoda, čime je onemogućen prirodni način oplodnje.

Postoje i drugi uzroci neplodnosti, koji se pojavljuju u nešto manjem procentu. Upečatljivo je i to što postoji veliki pad u kvalitetu spermograma poslednjih 50 godina i to danas predstavlja veliki problem", kaže dr Nebojša Marković.

Lečenje steriliteta je, prema njegovim rečima, često dugotrajno, emocionalno i finansijski vrlo zahtevno, posebno za one parove koji ne mogu da dobiju potomstvo prirodnim putem, pa moraju da uđu u program vantelesnog oplođenja.

Tekst: Lepa&Srećna / Žaklina Milenković