Uzroci povišenog holesterola mogu biti visok krvni pritisak, pušenje, genetska predispozicija, a pre svega, nezdrava ishrana. Povećan holesterol se ne sme zanemariti jer stvara naslage na arterijama i oštećuje krvne sudove.

Zato je od ključnog značaja da se ishrana koriguje, a lekari upozoravaju da se izbegava pohovno meso, slanina, svinjska mast, kao i puter, prevreli sirevi, kačkavalji, kao i prekomerna upotreba jaja u ishrani. Među uzročnicima je i jedna jutarnja navika kojom većina od nas započinje dan - ispijanje kafe.

Istraživanja su pokazala da omiljeni napitak preko nadbubrežne žlezde višestruko povišava nivo holesterola i šećera. Zato je važno ograničiti dnevni unos kafe. 

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 25.000 zaposlenih žena i muškaraca pokazalo je da ispitanici koji su pili umerene količine kafe - od tri do pet šoljica dnevno, imali su manje naslage štetnih materija na zidovima krvnih sudova, od onih su pili više od pet šoljica ovog napitka dnevno. Takođe, kod onih koji su potpuno izbacili kofein, holesterol se značajno smanjio.

Izvor:Lepa&Srećna