Sve vrste voća i povrća mogu da blagotvorno deluju na vaše zdravlje i to je razlog više da ne upadnete u monotoniju i prečesto jedete jedno te isto.

Iskoristite najbolje od svakog godišnjeg doba, pa na vrhuncu leta obavezno dajte prednost dinji. Sa 90 odsto sadržaja vode, skoro koliko i lubenica, ova voćka ima prirodne elektrolite - kalijum, magnezijum i kalciju. To znači da će ona munjevitom brzinom hidrirati organizam, a to je baš ono što vam je najpotrebnije u vrelim danima.

Ipak, najznačajnija je količina betakarotena koju sadrži dinja - više od 5000 internacionalnih jedinica u 100 grama. Ovaj nutrijent daje dinji divnu narandžastu boju, a u organizmu se pretvara u vitamin A. Inače moćan antioksidans, ovaj vitamin štiti zdravlje kože i očiju.

Uz vitamin C koji je neophodan za sintezu kolagena, od sad možete biti sigurni da je samo jedno parče dinje dnevno slično efektu mazanja neke dobre, kvalitetne kreme.

Uz važna vlakna koja potpomažu varenje i zdravlje creva, dinja sadrži i vitamin B9, koristan za održanje dobre memorije.

Izvor: Lepa&Srećna