Već je dobro poznato da je crna čokolada idealan desert za sve koji drže dijetu. Ona je je bogat izvora antioksidanata, poboljšava protok krvi, snižava krvni pritisak i odlična je za srce. Ipak, postoji još jedna korist od crne čokolade. Naime, istraživanja tvrde da je ovaj slatkiš toliko zdrav da vam samo njegov miris može smanjiti obim struka.  

Nova istraživanje ukazuju na to da ona može da pomogne da sagorite više kalorija jer njen miris ima efekat na grelin, hormon koji stimuliše apetit i šalje signale mozgu kada smo gladni.

Dvanaest žena starosti od 18 do 25 godina učestvovalo je u istraživanju. U početku je svih 12 žena jelo 30 grama čokolade na dan, a  zatim su ih naučnici nasumično rasporedili u dve grupe: dok je jedna grupa jela dodatnih 30 grama čokolade, druga grupa je jednostavno mirisala desert.

Iznenađujuće je da su sve žene prijavile smanjenje apetita, i one koje su jele i one koje su samo mirisale crnu čokoladu. Rezultati su pokazali da se učesnicama istraživanja smanjio nivo grelina.

Izvor: Lepa&Srećna