Kada su temperature vazduha tropske kao poslednjih dana moramo da im se potpuno prilagodimo, Lekari upozoravaju da izbegavamo boravak na suncu u periodu od 10 do 17 časova, da nosimo adekvatnu garderobu, jedemo lakšu hranu ( ljuti začini se preporučuju zbog bolje cirkulacije) i unosimo puno vode.

Prepručuje se i da ne izlazimo ako ne moramo, ali većina, ipak, mora da ide na posao ili ima neka druge neodložne obaveze. Kako se raskladiti je savet zlata vredan, a postoje brojni trikovi koji nam u tome pomažu.

Jedan od najučinkovitijih je stavljanje leda ili rashlađenje flaše na određene tačke na telu. Genijalno rešenje koje donosi olakšanje i na plus 40. Tačke na koje trebate da stavljate led ili lhladno vodu su:

  1.  gležnjevi
  2. iza kolena
  3. zglobovi
  4. vrat
  5. slepoočnice
  6. mesto gde se savija lakat

Zašto su baš ove tačke ključne ako želimo da se rashladimo?

Vrat i zglobovi su područja na kojima možete osetiti puls jer su vene blizu površine kože. Upravo zbog toga kada dođu u  kontakt s nečim hladnim brže se spušta telesna temperatura.

Koju tačku ćete tačno odabrati u određenom trenutku zavisi od vas. Ako vežbate pomoćiće vam obmotavanje vlažne trake oko zgloba, lakta ili vrata. 

Ako se odmarate kod kuće, a svejedno vam je nesnosno toplo možete da stavite kockice leda u krpu i naslonite na kolena.  

Izvor: Lepa&Srećna