BRNU virus se širi beogradskim vrtićima a napada i odojčad. Njegovi simptomi su visoka temperatura - do 39C stepeni, ranice u usnoj duplji kao i svrab po dlanovima i tabanima.

Promene na ekstramitetima mogu biti čak i u vidu manjih plikova, kada je već vreme da odvedete dete lekaru. Kod dece može izazvati i bol u stomaku i prolive.

BRNU virus može biti i vrlo opasan pa dovesti do upale pluća, upale moždane opne kao i poremećaja u radu srčanog mišića. Zato je važno kontrolisati temperaturu a za simptome na rukama lekari će prepisati odgovarajući prašak.

Najvažnije je da se lečenju i oporavku malog pacijenta posveti dovoljno vremena i strpljenja. Ishrana može biti problem zbog lezija u ustima, pa deci ne treba davati kiselo, preterano slano, tvrdo i  kiselo. Nešto većoj deci može se dati hrana na slamčicu, a svi mogu da jedu malo mlečnog sladoleda. 

Veoma važna ovde je preventiva - pranje igračaka, redovno pranje ruku i dezinfenkcija, kao i odgovorni roditelji koji dete neće dovesti u vrtić ako ono ima bilo kakvu zdravstvenu promenu. 

Odvojite dete koliko je god moguće i odvojeno perite njihov posteljinu.

Bolest traje sedam do deset dana jer toliko treba da lezije zarastu, a sredina nije suva već vlažna pa to traje. Sve dok dete slabije jede i ima temperaturu, znači da nije zdravo te ga nemojte voditi u vrtić.

Izvor: Lepa&Srećna