Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CELA NACIJA NA TESTIRANJU JEDNOM NEDELJNO? Naučnici imaju ideju koja jedne plaši a druge raduje

Stručnjaci garantuju da bi predložena mera za suzbijanje epidemije korona virusa u Velikoj Britaniji trebalo brzo da pokaže rezultate.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Korona virus je stavio pred težak izazov sve zemlje - koliko stroge mere zatvaranja propisati da bi se sačuvali zdravlje ljudi i zdravstveni sistem? I koliko brzo te mere popustiti da bi se koliko-toliko smanjila ekonomska i društvena šteta?

Najveći strah od popuštanja mera donosi opasnost od novog talasa epidemije, bolesti i smrti.

Da li postoji alternativa? Sada, dok vakcine još nema?

Zanimljiv predlog pojavio se u britanskoj javnosti,  a osmislila ga je grupa naučnika koja ga je čak uputila Vladi 10. aprila 2020. godine.

Predlog je da se u manjem gradu za nedelju dana testira skoro čitavo stanovništvo - na primer - 200 000 stanovnika. Da bi se zahvatilo 90% stanovništva, potrebno je 26000 testova dnevno.

Povezane vesti

Ko god bude pozitivan na korona virus, mora u kućnu izolaciju. Onoga dana kada svi stanovnici budu negativni, grad može da se vrati normalnom životu.

Ova interesantna ali i vrlo zahtevna ideja može da se izvede i na nivou cele Velike Britanije, tvrde naučnici. Jedan ili više manjih gradova bili bi samo početak - neka vrsta studije izvodljivosti.

Ukupan godišnji trošak za celu državu iznosio bi 14 milijardi funti što je - kaže grupa naučnika - samo delić onoga što je epidemija korona virusa sada oduzela - u novcu, ljudskom zdravlju i životima. 

Za svega nekoliko nedelja bi se moglo proceniti da li ovo deluje - treba samo porediti stopu obolelih u izabranom, "eksperimentalnom" gradu i ostatku Velike Britanije.

Povezane vesti

Tekst: J. Ć.

Izvor: THE LANCET

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije