Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HRKANJE I APNEJA UGROŽAVAJU I SAN I ZDRAVLJE: izmerite obim vrata i proverite da li ste u rizičnoj grupi

Osobe koje pate od poremećaja disanja u spavanju ne samo što žive lošije, već žive i 5 do 10 godina kraće od ostalih!

  Izvor: Foto: Profimedia

Poremećaje disanja u spavanju karakterišu hrkanje, epizode prestanka disanja često praćene nasilnim buđenjem iz sna i prekomerni dnevni umor i pospanost. Zvuči li vam ovo poznato?

"Ja više ne mogu da izdržim, ovo je strašno. Šta da radim? Da ignorišem? Stavim čepiće u uši? Kako ću čuti budilnik? Kako, šta, gde… - počinje svoju priču Suzana Ranković. – Znam da problem hrkanja partnera zvuči veoma simpatično i smešno. I bilo je: prve, druge, treće zajednički provedene noći. Četvrte sam već razmišljala da mu stavim jastuk na glavu. Ne mogu da spavam. Svaki put kad odemo u krevet zajedno (a lepo je ići zajedno spavati, malo pričati, smejati se, maziti…) ja u panici pokušavam prva da zaspim, ali to je nemoguće.

Saznala sam da nisam prvakinja u brzini kojom tonem u san. Bili smo kod prijatelja na zimovanju.

Srećom, imali su kauč u dnevnom boravku na koji sam bežala slomljena pokušajima da spavam uz njegovo hrkanje. Probudim ja njega kad hrče, njemu uvek bude žao, okrene se na bok i u sledeće tri sekunde opet uspe da zaspi pre mene. Kako dvoje ljudi može da živi zajedno ako neko od njih dvoje hrče? A žive… 

Povezane vesti

- Ja sam, nažalost, bio uzrok Suzaninih neprospavanih noći. Imam problem sa hrkanjem i povremenim prestankom disanja dok spavam. Na moju sreću, živimo u Kraljevini Danskoj koja ozbiljno shvata ovaj problem. Posle mnogih ispitivanja dobio sam aparat sa maskom koji mi pomaže pri spavanju. Prvo sam bio skeptičan i mislio da nikad neću spavati sa maskom a onda sam otkrio da se spavajući sa njom budim ranije i odmoran i svež. Ne spavam više bez nje, život mi je potpuno drugačiji i bolji, a i Suzana je srećna, odmorna i zadovoljna. Želim da moje iskustvo osobe koje imaju problem natera na razmišljanje o lečenju ovih tegoba, koje mogu čoveku da unište zdravlje i život – završava svoju priču Đorđe Ranković.

Povezane vesti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije