Nedostatak sna može uzrokovati dijabetes, gojaznost i srčana oboljenja, a evo šta poza u kojoj spavate otkriva o vašem organizmu, piše Lepa & Srećna.

Poza u kojoj spavate značajno utiče na zdravlje celog organizma, a čak se u nekim pozama mogu smanjiti bolovi i razna oboljenja organa. Jedna od najzastupljenijih poza spavanja jeste položaj fetusa, a ovako najčešće spavaju žene. Stručnjaci ističu da ovaj položaj pomaže da smanjite bolove u leđima, vratu i i sprečite gorušicu. Spavanje na boku sa ispruženom jednom rukom dobro je za jačanje mišića na leđima, ligamenata, pozitivno utiče na kičmene diskove, ali uzrokuje probleme i bolove u vratu.

Spavanje na leđima sa raširenim rukama i nogama (položaj morske zvezde) uzrokuje hrkanje, ali smanjuje bolove u vratu i sprečava gorušicu. Ova poza dobra je i za negu kože i sprečavanje bubuljica, jer lice nije na jastuku. Spavanje na boku sa rukom uz telo i ispravljenim nogama odlično je protiv hrkanja i kičma je u ovom položaju ispravljena, ali stručnjaci ističu da osobe koje ovako spavaju ranije dobiju bore. Spavanje na stomaku sa savijenim nogama u kolenima loše utiče na kičmu i izaziva bolove u stomaku i leđima, ali je dobro za probavu. Ako spavate na leđima sa rukama uz telo, to je odlično za kičmu, ali zato uzrokuje hrkanje i apneju.

PROČITAJTE JOŠ:

BOLEST KOJA UBIJA! OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK SLEZINE

SMRTONOSNO! OVO SU SIMPTOMI ZA EKSTREMNI VISOK PRITISAK

AKO IMATE OVO NA JEZIKU, HITNO IDITE KOD LEKARA

DA LI OSEĆATE DA VAS BOLI SVAKA KOST I MIŠIĆ: evo ko je najviše ugrožen da oboli od fibromijalgije

Fibromijalgija je bolest koja se ispoljava kao hroničan bol u celom telu koji je često nepodnošljiv, a evo ko je najviše ugrožen, piše Lepa & srećna.

Ova uporna bolest javlja se zbog promena određenih hemikalija u mozgu, pa nervni sistem ne obrađuje pravilno poruke o bolu. Zato pacijenti osećaju da ih boli svaki deo telo, iako su im organi zdravi. Ovo oboljenje uglavnom se javlja nakon što pacijent preživi veliki stres, na primer smrt bliske osobe. Međutim, istraživanja dokazuju da su ovom oboljenju za 7 puta više podložne žene u odnosu na muškarce.

Simptomi fibromijalgije se razlikuju od pacijenta do pacijenta, ali se najčešće javlja ničim izazvan bol koji se širi po celom telu, a uglavnom počinje od vrata ili leđa. Bol je kontinuiran, samo je nekad jači, tup ili slabiji. Takođe, pacijenti su osetljivi po celom telu, pa svaki dodir za njih može biti bolan, a javljaju se i umor, glavobolja i teškoće u kognitivnim funkcijama. Trenutno ne postoji način da se fibromijalgija leči, već lekari prepisuju terapiju koja može da ublaži simptome.  

PROČITAJTE JOŠ:

SA ŽIGOM HEMIJE, OVO JE VOĆE NAJVIŠE OTROVANO PESTICIDIMA

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK KOSTIJU

OVAJ VITAMIN SPREČAVA RAK, A MNOGIMA NEDOSTAJE