Dobro poznat ujed komarca za sobom ostavlja ne samo plih, već i peckanje i svrab. Mnogi zapravo ne znaju zašto dolazi do neizdrživog svraba, a u pitanju je komarčeva pljuvačka koja iritira našu kožu.

Kada nas ujede, on za sobom ostavlja malo pluvačke koja sadrži proteine, a njih naše telo registruje kao neželjene. Naše reakcije su uzrokovane reakcijom imunog sistema na komarčeve proteine, objašnjava za  "Health" dr Keli Maples.

Kako bi vas zaštitilo od ujeda komarca, vaše telo oslobađa histamin koji takođe izaziva svrab, upalu i oticanje.

"Naša reakcija na ubod komarca je praćena crvenilom i pojavljuje se nekoliko minuta nakon uboda. Nakon toga sledi svrab, koji traje nekoliko narednih dana", objašnjava Maples.

Pojedini znakovi upućuju da je telu potrebna hitna medicinska pomoć, a to su osip, oticanje, crvenilo oko ugriza i problemi sa disanjem. U pojedinim slučajevima može doći do gušenja, ali to je samo kada je osoba alergična na ujed komarca.

Stvar čini gorom činjenica da većina nas odmah krene da se češe, što nije dobro. Maples upozorava da nikako ne bi trebalo da češemo mesto uboda, kao i da tada otvaramo mesto uboda i raznosimo komarčeve bakterije svuda.

Izvor: Lepa&Srećna