Iako je prirodan proces, menopauzu većina žena ne doživi lako. Obično se dešava između 45. i 55. godine starosti, a ono što je sigurno je da to čeka baš svaku ženu. Ana Timson prestala je da dobija mesečni ciklus daleko ranije, sa 17 je počela da primećuje da joj menstruacija nije redovna i imala je valunge, a sa 21 stigla je i zvanična dijagnoza.

Prvo joj je otkriven visok nivo hormona FSH pa je dobila terapiju u vidu kontracepcijskih pilula ali simtomi su se vratili. Ova Engleskinja je bila je skrhana saznanjem da neće moći da ima decu prirodnim putem.

“Imala sam valunge kao žena od 50 godina, a bila sam srednjoškolka. Kasnije, kad sam saznala da sam i zvanično u menopauzi, bila sam studentkinja. Tada još uvek nisam razmišljala o deci, ali sama pomisao da nikad neću postati majka bila je poražavajuća. Osećala sam se kao da mi je neko ‘oteo’ budućnost. Zaključala sam se u sobu i danima tugovala “, kaže Ana koja je se bojala da tadašnjem partneru kaže istinu.

Terapija joj je pomogla da “prikrije” simptome, a pre osam godina upoznala je sadašnjeg supruga Rasela kome je rekla istinu.

“Srećna sam što sam pronašla nekoga ko je prihvatio moju dijagnozu. Sestra je ponudila da mi da jajnu ćelij, ali korona je sve stavila na čekanje. Suprug i ja smo shvatili da smo srećni i bez dece, ali možda se i predomislimo, možda i usvojimo dete“, kaže Ana.

 Izvor: Lepa&Srećna