Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO ĆE MORATI DA PRIMI TREĆU DOZU KINESKE VAKCINE: Sinofarm je vrlo bezbedna, klasična vakcina, ali ima jednu manu

Broj antitela ne znači da ćemo imati blagu kliničku sliku.

  Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

"Izvesno je da će biti potrebna treća doza kineske vakcine Sinofarm protiv koronavirusa, ali ne za sve vakcinisane, već za one kod kojih je nastao blaži imunološki odgovor ili njegov izostanak", izjavila je danas Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

Ona je istakla da sve vakcine dobro štite od razvoja većih kliničkih slika i jačih infekcija, ali da kineska kasnije stvara antitela. Pored toga, dodala je da broj antitela ne znači da ćemo imati blagu kliničku sliku. Međutim, ona ističe da neće morati da je prime svi vakcinisani, već oni kod kojih je nastao blaži odgovor ili njegov izostanak.

Možda će vas zanimati

"Sinofarm je vrlo bezbedna, klasična vakcina, ali slabija je malo. Mana vakcine je što kasnije deluje“, rekla je Gnjatovićeva i istakla da vakcinacija deluje da oni koji nemaju antitela, u kontaktu sa virusom jako brzo razviju zaštitu. Navela je i da nije potvrđeno nijedno ugrožavajuće dejstvo nakon primljene vakcine.

"U pitanju su očekivane reakcije, malaksalost, temperatura, bol na mestu uboda“, navodi Gnjatović.

Ona se osvrnula i na novu varijantu virusa kojom je zaražen veliki broj ljudi u Indiji, ukazujući da ne postoje naučni dokazi da li je taj soj opasniji u smislu izazivanja teže kliničke slike ili bržeg širenja virusa.

"Taj virus je za praćenje i strogu kontrolu“, poručila je ona.

Pročitajte i ovo

 Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije