Analiza uzoraka tokom aprila 2020. godine pokazala je da je zaraženost krpelja bakterijom koja izaziva lajmsku bolest bila između 10 i 50 odsto!

Ukoliko se na mestu uboda krpelja pojave crveni koncentrični krugovi obavezno potražite pomoć izabranog lekara, savetuju doktori.

U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju grada Beograda kažu da krpelja zasad nema u parkovima i na drugim uređenim zelenim površinama, ali su zato šume na obodu prestonice pune.

Specijalisti opšte prakse u ovom slučaju propisuju antibiotik 21 dan. Za one kojima je izabrani lekar nedostupan ili ga nemaju pomoć mogu da potraže i od dermatologa.

U slučaju težih komplikacija nadležni su infektolozi, ali su oni trenutno prebukirani pacijentima sa COVID-19, pa se zbog toga ove sezone savetuje veća pažnja i zaštita od ovih insekata.

- Analiza uzoraka tokom prošlog meseca pokazala je da je zaraženost krpelja bakterijom koja izaziva lajmsku bolest bila između 10 i 50 odsto.

Najveća kontaminacija, oko 50 procenata, konstatovana je u uzorku krpelja iz Lisičijeg potoka.

Razlog je taj, što se ovaj beogradski lokalitet nalazi uz vojni objekat pa se ne tretira protiv krpelja.

Od ostalih mesta visok procenat zaraženosti imali su i lokaliteti u Topčideru, na Avali, Košutnjaku i Adi Ciganliji.

Najmanje zaraženih krpelja je bilo u uzorku sa Selters banje u Mladenovcu, dok u Banjičkoj šumi, na Ušću, kao i u Lipovačkoj šumi nije bilo zaraženih krpelja.

Lekari upućuju da simptomi na mestu ujeda kontaminiranog krpelja kod određenog broja ljudi mogu da izostanu, zato svaki izlazak u prirodu traži posebnu zaštitu. Na prvom mestu da koža bude u celosti pokrivena, kao i kosmati deo glave, a od pomoći mogu da budu i zaštitne kreme, sprejovi i narukvice.

Tekst: I. K.

Izvor: Novosti