Upala prostate je jedna od najčešćih problema kod muškaraca, a smatra se da se bar 10 odsto muške populacije jednom u životu susrelo sa ovim zdravstvenim problemom. Tegoba sa prostatom se javlja kod muškaraca najčešće posle 45 godine, a to veoma brzo uoče i supruge i nateraju ih da potraže pomoć.

Kada se muškarci nađu u ovom problemu veoma je važno da imaju podršku svoje partnerke, jer će samo suočavanje sa problemom i lečenje ići brže i lakše. Prostatitis može biti akutna bolest (brzog nastanka i izraženih simptoma), a može biti i hronična (bolesti vezane za zapaljenje traju dugo i polako).

Stručnjaci razlikuju dobroćudno uvećanje koje nastaje kao posledica uvećanja dela prostate i taj poremećaj vezuju za starenje. Prvi znaci dobroćudnog prostatitisa mogu imati naznake još u tridesetim i četrdesetim godinama.

U teža oboljenja prostate spadaju maligni tumori, koji se mogu javiti posle 50. godine života i kojima uzrok nastanka nije poznat.

Upalu prostate uzrokuju bakterije, autoimuna bolest, neuromišićne ili mehaničke povrede. Takođe, neki od uzroka mogu biti i suženje mokraćne cevi, poremećaj metabolizma, alergija na hranu, infekcije i virusi. Veoma je važno da znate da nije svaka upala prostate opasna, kao i da se u pojedinim slučajevima primenjuje i terapija antibioticima.

Kako prepoznati prve simptome problema sa prostatom?

Simptomi obuhvataju osećaj težine i napetosti iza mošnica, bol u stomaku i kristima. Pojedini muškarci su se žalili i na peckanje i bol tokom mokrenja, a sama mokraća moće biti mutna i zakrvavljena. Može se javiti i temperatura.

Čim osetite bilo kakav simptom vezan za prostatu odmah se obratite lekaru, a on će uraditi potrebne preglede i analize i reći vam da li je u pitanju prostatitis ili ne. Pored toga, ukoliko bude bilo potrebe, on će vam odrediti terapiju kako biste se osećali što bolje.

Izvor: Lepa&Srećna