Dojke su deo ženinog identiteta i zdravlja, a rak dojke je jedna od najstrašnijih stvari.

"Žene imaju veću kontrolu nad rakom dojke nego što misle. Sve što radimo od trenutka kad se probudimo, od onoga što jedemo i pijemo, do toga vežbamo li ili ne, ili izbegavamo parabene i druge kancerogene hemikalije, faktor je koji može uključiti ili isključiti genetske prekidače u našim telima, uključujući i one koji bi mogli dovesti do raka.

Rizik od mnogih karcinoma, uključujući i rak dojke, može se znatno smanjiti zdravim načinom života", kaže radiolog Margaret I. Kuomo.

Preduzimanjem određenih mera možete umanjiti vaše šanse za razvoj bolesti, a ovo su samo neke od njih.

Otkrijte koliko su vam grudi čvrste

Proučite imate li čvrste dojke jer je to jedan od najnovijih načina zaštite. Kada imate više tkiva nego masnoće u grudima, što je čest slučaj kod mlađih žena, karcinom je teže otkriti na mamografu jer i tumor i tkivo dojke izgledaju belo, dok masnoća izgleda tamno.

Ako imate čvrste dojke, rizik je šest puta veći da ćete razviti rak.

Stručnjaci nisu sigurni zašto je to tako, ali je činjenica da ne postoji standardizacija za merenje čvrstoće grudi pa su rezultati lekara subjektivni.

Čak i ako vam grudi nisu čvrste i dalje treba da obavite redovni godišnji pregled.

Ako jesu, ne možete ništa učiniti da budu mekše, iako se čvrstoća dojki s godinama smanjuje, ali možete zatražiti od svog lekara da u režim pregledanja doda magnetnu rezonancu ili ultrazvuk.

Možete da se prebacite s tradicionalne mamografije na digitalnu.

Budući da je kontrast veći, doktorima je lakše da vide abnormalnosti u gustom tkivu dojke.

Krećite se

Čini se da vežbaštiti od raka dojke na više načina, piše Index.hr.

Prvo, pomaže u kontroli težine.

Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje s 18 godina imaju od 10 do 15 kg viška imaju 40 posto veću šansu da će razviti rak dojke od onih koje nisu dobile više od dva kilograma u tim godinama.

Inicijativa za žensko zdravlje otkrila je da žene koje su brzo hodale sat i 25 minuta do dva i po sata imaju 18 odsto manji rizik od raka dojke, od žena koje su bile neaktivne.

Da biste se zaštitili od karcinoma dojke, ali i svih karcinoma, preporučuje se 150 minuta vežbanja umerenog intenziteta medeljno, što je 30 minuta 5 dana.

Upoznajte istoriju bolesti vaše porodice

Oko pet do 10 odsto svih karcinoma, uključujući rak dojke, su nasledni, a prenose se s jedne generacije na drugu pomoću različitih mutiranih gena.

Proučite i istoriju drugih vrsta raka u porodici.

Muškarci mogu da nose neke od istih mutirajućih gena, poput BRCA1 i 2, koji povećavaju rizik ne samo raka dojke, već i raka jajnika kod žena, raka gušterače kod muškaraca i žena, ali i ranog karcinoma prostate i testisa kod muškaraca.

Istraživanje pokazuje da će otprilike 72 odsto žena koje naslede mutaciju BRCA1, a 69 odsto koji dobiju mutaciju BRCA 2, razviti karcinom dojke do trenutka kada navrše 80 godina.

Višestruke dijagnoze s obe strane porodice mogu biti trag nasledne veze, pa svakako pogledajte i rođake drugog i trećeg kolena. Ako vas porodična anamneza brine, potražite pomoć stručnjaka za genetiku.

Izbegavajte nepotrebne preglede

Ironično je, ali jeste tako. Mamografi su osnovni nadzor nad rakom dojke, a jonizirajuće zračenje, koje je deo testa, faktor je rizika za pojavu bolesti, jer zračenje naravno može da izazove mutaciju DNK u ćelijama. To ne znači da bi trebalo da otkažete mamograf već samo da budete oprezni.

Izvor: Index.hr