Bolest novog doba koja često pogađa mlade ljude u 20-im i 30-im godinama, sve više uzima danak među svim starosnim dobima. Sve je veći procenat njih koji su osetli bar jedan od simptoma anksioznosti: plač, stres, pesimizam, strepnju i povlačenje u sebe.

Godina iza nas svakako je jedan od uzročnika koji su pojačali ovo stanje svesti – boravak u kući, nedostatak socijalnog života i nova normalnost u kojoj nemamo slobodu da činimo stvari koje su nam do juče bile sastavni deo života.

S obzirom na to da je pred nama još jedna burna godina, vreme je da se prigrlimo, preuzmemo brigu o sebi i naučimo da se umirimo na što jednostavniji, brži i efektivniji način.

1. Pratite svoje raspoloženje

Duboko u sebi znamo da osluškivanjem svog bića, možemo da dobijemo sve odgovore koje tražimo. Pratite svoje raspoloženje i napravite nedeljni ili mesečni plan sa rizičnim tačkama koje bi mogle da uzrokuju stres (određeni događaji, obaveze, ili hormonske promene tokom ciklusa). Pripremanjem psihe i emocija na dane izazova, lakše ćete osvestiti šta se događa u vašem umu i bićete spremniji da se suočite sa preprekama.

2. Izbegnite izmišljanje negativnih scenarija

Sami ili uz pomoć psihoterapeuta, možete da modifikujete svoju kognitivnu pristrasnost u neizvesnim situacijama kada razmišljate isključivo o najgorem ishodu. Anksiozne obrasce razmišljanja ("desiće se nešto loše, ne vredim dovoljno, neću uspeti", i sl), zamenite objektivnim i afirmativnim. Pokušajte da situaciju sagledate iz druge perspektive u kojoj vi niste glavni akter, te samim tim niste obuzeti preteranom brigom i strahom, koji vas sprečavaju da rešenju pristupite na racionalan, efikasan i motivišući način.

3. Probudite unutrašnje dete u sebi

Zašto se uvek rado sećamo detinjstva? Zato što smo tada bili najbezbrižniji. Vratite se kreativnim aktivnostima koje su vas nekada ispunjavale – crtanje, pisanje, plesanje, pravljenje nakita i aksesoara, fokusiraće vašu pažnju na nešto što vas opušta i čini da se osećate dobro i spokojno. Još ukoliko biste pozvali najbolju drugaricu da se zajedno prisetite zabavnih i uzbudljivih uspomena, smeh i dobra energija bi vam garantovano popravili raspoloženje i ulepšali dan.

4. Napravite opuštajuću atmosferu

Važno je da se u prostoriji u kojoj boravite osećate udobno, relaksirano i dobro. Pokušajte sa nečim u čemu do sada niste uživali – aromaterapija, nova pesma ili knjiga, raspremanje i preuređenje sobe? Vi najbolje znate šta vam nedostaje da se ponovo vratite sebi.

5. Isključite se sa društvenih mreža

Poslednje, ali ne i manje važno – izdvojite makar sat vremena u toku dana kada ćete se isključiti sa mreže i uraditi nešto samo za sebe. Zarobljeni u online svet, često nismo ni svesni koliko nam vremena, strpljenja i produktivnosti oduzima praćenje suvišnih sadržaja, nevažnih ljudi i nerelavantnih događaja. O da, svima nam je potrebna mentalna pauza. Instalirajte neku od novih aplikacija za meditacije i opuštanje uma, i napravite svoj beg u offline još danas!

Izvor: Elle.rs