Rad od kuće je zaista pravo zadovoljstvo kad pomislimo na to koliko uštedimo vremena, para i energije u prevozu. Zato i očekujemo da nam odnos između posla i privatnog života bude povoljniji, da konačno pronađemo neku ravnotežu.

Međutim, ne ide baš uvek sve po planu, tačnije, često se desi da nam baš ništa ne ide po planu. I naravno, tada upadamo u stanje stresa. To nije uvek loše, zato što nam stres izoštrava fokus i pojačava koncentraciju, ali nas ipak dodatno iscrpljuje.

Kad mozak "primeti" da nam stvari izmiču kontroli, pojačava se lučenje hormona stresa - kortizola. Mozak ograničava cirkulaciju krvi prema stomaku i mišićima, pa otud osećaj neke praznine u stomaku. Žurite a ne stižete, posežete za slatkišima. Dajemo vam 3 važna saveta - evo šta treba da uradite da biste izbegli stres.

rad od kuce stres nervoza
Shutterstock  

1. Obavezno odredite samo jedno mesto na kojem ćete raditi.

Mozak će naučiti da povezuje asocijativno to mesto sa radnim režimom i koncentracija će vam biti bolja.

2. Izbegavajte takozvani multitasking.

Psiholozi tvrde da je multitasking mit. Mi ne možemo da radimo dve ili tri stvari istovremeno, već samo "preskačemo" munjevitom brzinom s jedne na drugu, pa to deluje kao istovremeni proces. I to nas iscrpljuje.

3. Obavezno pravite pauze.

Nije dovoljna polusatna pauza za ručak. Treba praviti pauzu po pet minuta na svakih sat vremena. Najbolje je da tada ustanete od stola, udaljite se od računara i malo gledate kroz prozor. Napravite par čučnjeva, dišite duboko. Bićete produktivniji narednih sat vremena.

Tako ćete uspeti i da više posla obavite i završite rad na vreme. 

Izvor: Lepa&Srećna