Visok krvni pritisak ili hipertenzija je bolest od koje boluje veliki broj Srba, a može da izazove opasna stanja poput srčanog i moždanog udara koja ne tako retko imaju fatalni ishod. Jedan od problema jeste što mnogi pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska često ne osećaju nikakve simptome. 

Stručnjaci ističu da su najčešći faktori za dobijanje visokog krvnog pritiska  dijabetes tipa 1 i 2, gojaznost i konzumiranje hrane koja sadrži puno soli. Osobe koje pate od ovog potencijalno opasnog stanja nejčešće su na terapiji i neophodno je da redovno proveravaju vrednosti pritiska.

Dobra vest je da nisu uvek neophodni lekovi da biste se rešili hipertenzije. Polazna tačka je da regulišete telesnu težinu ukoliko ste gojazni, a evo šta još možete da radite da regulišete pritisak na potpuno prirodan način.

1. Pijte čaj od hibiskusa

Ako imate problem sa visokim pritiskom, čaj od hibiskusa je odlično prirodno rešenje. Učesnici jednog istraživanja koji su pili tri šolje čaja od hibiskusa dnevno, posle 6 nedelja su u proseku snizili gornji pritisak do 7 jedinica. Stručnjaci su zaključili da fitohemikalije iz hibiskusa pomažu kod problema sa hipertenzijom.

2. Jedite banane

Voće i povrće bogato kalijumom su odlični saveznici u snižavanju krvnog pritiska. Kalijum je važan za pravilan rad srca, funkcionisanje creva i mišića. Najviše ga ima u bananama, paradajzu, pomorandži, krompiru, pasulju, grašku, dinji i sušenom voću - suvim šljivama i grožđu. Obavezno ih uvrstite u redovnu ishranu.

3. Bavite se jogom

Sporo disanje i meditativne vežbe, kao što su joga, ćigong i tai či smanjuju hormone stresa. Kako ovi hormoni utiču na pritisak? Tako što podstiču stvaranje enzima po imenu renin u bubrezima, a koji uzrokuje hipertenziju. Odvojite pet minuta ujutro i uveče da se opustite. Duboko udahnite vazduh da osetite kako vam puni stomak, a zatim izdahnite i oslobodićete se napetosti. I jedno i drugo radite polako.

4. Pijte kafu bez kofeina

Uticajem kafe na porast krvnog prtiska bavile su se i dalje se bave brojne studije. Neka istraživanja su pokazala da kofein ne utiče na pritisak, a druga da konzumiranje 500 mg kofeina (3-4 šolje kafe) podiže pritisak za 4 jedinice. Oko 240 ml kafe ima 100-125 mg kofeina, a ista količina čaja samo 50 mg. Kada ste pod stresom, srce pumpa mnogo više krvi, što podiže pritisak, a kofein pojačava taj efekat.

5. Slušajte klasičnu muziku

Prava melodija može da pomogne u snižavanju pritiska, tvrde istraživači univerziteta u Firenci. Do ovog otkrića su došli tako što su 28 osoba koje su već pile lekove protiv visokog pritiska puštali umirujuću klasičnu, keltsku ili indijsku muziku u trajanju od pola sata svakog dana. Tokom tog vremena bilo je važno i da obrate pažnju na disanje, da lagano udišu i izdišu vazduh. Posle nedelju dana, snizili su prosečni gornji pritisak za 3,2 jedinice.