Vakcina koju su razvile Univerzitet u Oksfordu i kompanija "Astrazeneka" ne mora da se čuva na ekstremno niskim temperaturama kao druge vakcine, a i jeftinija je od njih. Međutim, Evropska agencija za lekove (EMA) neće biti u mogućnosti da u januaru odobri vakcinu protiv korona virusa, koju su razvile Univerzitet u Oksfordu i kompanija "Astrazeneka", najavio je 29. decembra 2020. godine izvršni direktor Noel Vation. 

Vation je za belgijski list "Het njuzblat" rekao da proizvođači još nisu podneli prijavu za dobijanje dozvole Evropskoj agenciji za lekove, koja je dobila samo neke informacije o vakcini, prenosi Rojters.

Izvršni direktor ove agencije navodi da je potrebno da se dostavi više podataka o kvalitetu vakcine i da nakon toga kompanija može da podnese formalnu prijavu. "To znači da nije verovatno da će vakcina dobiti dozvolu tokom sledećeg meseca", ističe Vation. "Astrazeneka" je prošle nedelje za Rojters saopštila da bi njena vakcina protiv korona virusa trebalo da bude efikasna i protiv novih sojeva, kao i da su u toku ispitivanja o uticaju mutacija.

Kompanija je podnela sve podatke o vakcini britanskoj Regulatornoj agenciji za lekove i medicinska sredstva, izjavio je ministar zdravlja Velike Britanije Met Henkok.

Izvor: Lepa&Srećna / Tanjug