Ovo je trenutak kada moramo brinuti o svojim najbližima više nego ikada, poštovati sve propisane mere, i biti odgovorni prema svima ali i prema sebi samima. Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus poslao je 7. decembra 2020. godinu moćnu poruku svim stanovnicima sveta zbog predstojećih praznika i brige o ubrzanom širenju korona virusa.

„Svi želimo da budemo sa onima koje volimo tokom novogodišnjih praznika. Ali okupljanje sa porodicom i prijateljima radi slavlja nije vredno toga da dovedete njih ili sebe u rizik da obolite. Kovid 19 je promenio način na koji slavimo praznike, ali to ne znači da ih ne treba slaviti uopšte.

Uvek pratite uputstva koje izdaju vlasti u vašim gradovima i državama. Prvo pitanje je: Da li zaista morate da putujete? Za mnoge je ovo "sezona slavlja u svom domu" i ostanite kod kuće  kako biste ostali zdravi i sigurni. Proslavljajte praznike sa svojim ukućanima, a ako morate da se viđate sa prijateljima, uradite to izvan kuće, noseći masku i držeći propisanu distancu. Izbegavajte šoping centre, odlazite u kupovinu kada je manja gužva ili koristite online kupovinu.

Ako je neizbežno putovanje, pridržavajte se sledećih mera: nosite masku u svakom prevoznom sredstvu i držite propisanu distancu. Upotrebljavajte sredstva za dezinfekciju ruku i, ako ste u mogućnosti, češće perite ruke. Ali ako se osećate loše – nemojte putovati i ostanite kod kuće“, poručio je Tedros Adanom Gebrejesus.