Preliminarni podaci ispitivanja ruske vakcine "Sputnjik V" protiv korona virusa pokazuju da je njena efikasnost 69,3 odsto posle prve doze i 96,2 odsto nakon druge, saopšteno je iz nezavisne komisije koja analizira rezultate. Ranije je Državni investicioni fond, koji podržava razvoj ove vakcine, objavio da je njena efikasnost 95 odsto.

Član komisije Ramil Habrijev rekao je da je procena obavljena u periodu od 14 i 21 dana nakon primanja prve komponente i nakon primanja druge doze. On je rekao na naučnom forumu da proračuni na osnovu podataka koje je komisija dobila pokazuju da je efikasnost vakcine 96,2 odsto.

Habrijev je precizirao da je efikasnost izračunata poređenjem podataka o vakcinisanim osobama i onima koje su primile placebo. Ovaj stručnjak je dodao da efikasnost nakon prve doze vakcine može biti i veća od 70 odsto kada se izvrše dodatne provere.

Rusija je 11. avgusta prva u svetu registrovala vakcinu protiv virusa korona. "Sputnjik V" su razvili Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" i rusko Ministarstvo zdravlja.

Izvor: MONDO