Neko vise veruje ruskoj vakcini, nekoj nemačkoj, a neko kineskoj, te po rečima državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja dr Mirsada Đerleka, naša zemlja će nabaviti što više vrsta, kako bi građani imali izbora.

Đerlek je, gostujući na Kurir televiziji 1. decembra 2020. godine, govorio o trenutnom stanju Srbije, pogođenoj trećim talasom korona virusa. Pomenuo je i koju vakcinu možemo očekivati da će stići u zemlju do 6. decembra 2020. godine.

"Ja imam informaciju da su se ministar zdravlja Zlatibor Lončar i premijerka Ana Brnabić sastali sa stručnjacima Svetske zdravstvene organizacije da će do kraja ove nedelje doći 20 doza vakcine "Sputnjik V" , da naša Agencija da mišljenje o toj vakcini, a kasnije će se nastaviti i pregovori sa Fajzerom, tako da će se nabaviti što više vrsta vakcina, kako bi naši ljudi imali izbora, jer neko više veruje ruskoj, neko nemačkoj, neko kineskoj", naveo je Đerlek i dodao: "Pokušaćemo da nabavimo dovoljno vakcina kako bi se vakcinisao što veći broj građana, plan je negde oko dva miliona i eventualno više", izjavio je.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je 1. decembra da država pregovara o proizvodnji "nekih" vakcina protiv korona virusa u Srbiji. Ona je kazala da "čitav državni vrh kao tim" radi na nabavci vakcine i ocenila da će Srbija biti jedna od prvih zemalja u svetu koja će dobiti vakcinu.

"Želimo da obezbedimo građanima mogućnost izbora i sve te vakcine jer će neko hteti da primi samo Fajzerovu, neko samo vakcinu Moderne, neko neće da čuje za bilo šta drugo osim ruske ili kineske vakcine", rekla je premijerka za televiziju Pink.

Ona je kazala i da je "zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i respektu koji kineski partneri imaju prema njemu", Srbija jedina zemlja koja će dobiti kinesku vakcinu odmah, a da nije učestvovala u ispitivanjima te vakcine. "Već smo dogovorili sa ruskim partnerima da naše nadležne službe rade na tome da se plastično izrazim, otvore njihov vakcinu i vide kakva je ona", dodala je premijerka.

Izvor: Mondo