Dr Ana Stojanović, načelnica odeljenja pulomogije KBC Bežanijska kosa, opširno je odgovarala na sva važna pitanja u emisiji na RTS-u TV Ordinacija, 22. novembra 2020. godine. U ovom razgovoru ona se dotakla i nekih mitova koji su se raširili već u prvim mesecima epidemije korona virusa, kada je skoro sve u vezi s njim bilo nepoznato.

MIT BROJ 1 - Kovid je bolest slična gripu

Grip je potpuno različit od kovida, objašnjava dr Stojanović. Ni posledice nisu ni približno iste. Dok grip zahvata samo respiratorneorgane, kovid je sistemsko zapaljenje i izaziva promene u čitavom organizmu, na srcu, bubrezima...

MIT BROJ 2 - Ako se dobro osećamo, nemamo korona virus

Koronavirus nije isto što i kovid. Korona je - kako ime kaže - virus, a kovid je oboljenje koje ovaj virus izaziva. Moguće je da nemamo kovid, u smislu teškog oboljenja sa jakim simptomima, ali to ne znači da ne nosimo virus i da nismo zarazni.

"Istraživanja pokazuju da smo najzarazniji kad mislimo da nam nije ništa odnosno kad nemamo simptome", kaže dr Stojanović. Zato je važno i ispitati kontakte, a naročito pratiti prve simptome kao što su problemi sa čulom ukusa i mirisa. Tek posle slede groznica, povišena temeperatura, jeza, drhtavica Kada bolest uzme maha, posle 5-7 dana, javlja se i osećaj nedostatka vazduha koji prati malaksalost, obamarlost, probadanje i težina u grudima - objašnjava pulmolog.

MIT BROJ 3 - Pušači su u manjem riziku od korona virusa

Mit da korona virus "voli" čista pluća posledica je jednog od raznih istraživanja u kojem se pokazalo da su pušači bili ređi u jednoj grupi obolelih. Međutim, tokom višemesečne pandemije, pokazalo se da su i pušači i nepušači jednako osetljivi na korona virus.

Izvor: Lepa&Srećna