Sve u Srbiji zanima koliko dugo mogu da traju antitela, s obzirom na činjenicu da već ima dosta onih koji su možda preležali kovid a da to ni ne znaju. I one koji su se od kovida oporavili, a zatim imali negativan, pa sad pozitivan test, interesuje da li su ponovo zarazni. Odgovore na ova pitanja daje dr Marija Gnjatović!

"Od početka epidemije testirali smo više od 25.000 ljudi, od kojih 1.000 pratimo u okviru studije i pokazalo se da većina obolelih od kovida tokom marta još ima antitela. Kod nekih dođe do manjeg pada nivoa IgG antitela, a kod nekih i do povećanja.

Juče je ovde bila žena koja je bolovala u martu i njen nivo antitela je isti kao kada je ustanovljeno da je razvila imunitet posle infekcije. Ako prirodno stečen imunitet traje u većini slučajeva evo već sedam meseci, i to bez značajnog pada IgG tela, nemamo razloga da ne verujemo da će ti ljudi od kovida-19 biti zaštićeni bar godinu dana", objasnila je 24. novembra 2020. godine u "Novom jutru" na televiziji Pink doktorka Marija Gnjatović, istraživač u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), o imunitetu i reinfekciji koronom.

Smatralo se najpre da imunitet posle preležane korone traje najmanje tri meseca, da bi zatim smatralo da nas IgG antitela duže štite, što smatra i doktorka.

Naglasila je da ima i onih kod kojih se imunitet izgubi, kao i da je to najčešće slučaj kod osoba koje su imale asimptomatsku formu virusa ili veoma blagu kliničku sliku.

"Nije čak pravilo ni da je imunitet nestao kod svih koji su i ne znajući preležali virus ili vrlo lako prebrodili kovid. Naprotiv, reč je o manjem broju slučajeva, ali i oni imaju druge imunološke odgovore - memorijske", dodala je.

Kako je pokazala praksa, ima slučajeva da se IgM tela, koja ukazuju na akutnu infekciju, nalaze i kod onih koji su preležali kovid. Doktorka Gnjatović poručuje da to nije za brigu, jer te osobe ne razvijaju kliničku sliku kovida, barem ne težu, i nisu infektivne za okolinu.

"Virus ostaje u telu mesecima posle infekcije i negativan PCR test posle lečenja ne znači da delovi virusa nisu ostali u organizmu, IgM reinfekcije su retke, ali niko ne može da tvrdi da su i nemoguće. U većini slučajeva je to, ipak, drugi kovid, odnosno reaktivacija ranije unetog virusa u telo. Organizam tih osoba se, iako se uoče IgM tela, sam izbori sa virusom, ne dođe do njegovog razmnožavanja, pa ga nema u nosu i ždrelu, i one nisu infektivne po okolinu", poručila je.

Izvor: Blic