Vakcina protiv korona virusa koju je razvio Univerzitet u Oksfordu može da spreči zarazu u procentu od 70 do 90 odsto slučajeva, a razlog zašto do razlike dolazi još je misterija! Naime, o rezultatima istraživanja cepiva Astra Zeneka bruje i britanski i svetski mediji od 23. novembra 2020. godine. 

U ispitivanju provere vakcine učestvovalo je 20 hiljada volontera, polovina u Velikoj Britaniji a ostali u Brazilu. Zanimljivo je da su kod onih koji su primili dve "jake" doze zaštita bila oko 62 odsto, dok su ispitanici vakcinisani prvo "slabom" pa "jakom" dozom imali zaštitu od oko 90 odsto. Nikom još nije jasno zašto do ove razlike dolazi.

Univerzitet Oksford je saopštio da je rezultat 3. faze ispitivanja pokazao efikasnost vakcine od 70 odsto. Međutim, taj rezultat je dobijen kombinovanjem rezutata dva različita režima doziranja. "Ako upotrebimo ovaj efikasniji", rekao je profesor Endru Polar, direktor Oksfordske grupe za vakcinu i glavni istraživač, "mogli bismo da vakcinišemo čak i više ljudi sa planiranom količinom vakcine."

Premda stiže posle cepiva Fajzera i Moderne koji štite u višem procentu - čak 95 odsto - oksfordska vakcina se ipak smatra velikim uspehom i veruje se da će imati značajnu ulogu u suzbijanju epidemije korona virusa u Velikom Britaniji.

Premijer Boris Džonson nastupio je optimistički, rekavši da su vesti o ovoj vakcini "neverovatno uzbudljive", a britanska vlada je već naručila 100 miliona doza što će biti dovoljno da se vakciniše 50 miliona ljudi.

Oksfordska vakcina bi trebalo da košta svega 3 funte (oko 400 dinara) dok Fajzer staje 15 funti (2000 dinara) a Moderna 25 funti (3300 dinara).

Izvor: Lepa&Srećna